A palesztin terrorizmus okai

A Siratófal Jeruzsálemben - fotó: Wikimedia

Gilad Erdan izraeli közbiztonságért felelős miniszter szerint az elmúlt fél évben a terrorcselekményt elkövető palesztin nők többségét az a vágy vezérelte, hogy találkozhassanak “jóképű mártírokkal” a paradicsomban.
Az okostelefonokon terjedő Izrael-ellenes uszító propaganda meggyőző ereje nagyon erős.
Kedd reggel ismét összecsapások törtek ki a Templom-hegyen, amikor zsidó hívők imádkozni kezdtek.
A gázai palesztin fiatalok nagyobb mértékben támogatják a késeléses támadásokat,  mint ciszjordániai társaik a kedden közzétett felmérések szerint.

Gilad Erdan izraeli közbiztonságért felelős miniszter arról tájékoztatott, hogy az izraeli biztonsági szervek a terrorista cselekményeket megkísérlő és azokat sikeresen végrehajtó nők kihallgatása után arra a következtetésre jutottak, hogy a női terroristákat az a vágy késztette a terrorcselekmény megvalósítására, hogy “jóképű terrorista férfiakkal” találkozhassanak a paradicsomban. “Korábban a terroristáknak hetvenkét szűz lányt ígértek a paradicsomban, míg most a terroristák olyan jóképűek, hogy a terrorista nők meghalnának, hogy együtt lehessenek velük”, hívta fel a figyelmet az új jelenségre Erdan.

Az izraeli miniszter a tizenkilenc éves, Isawiyából származó terrorista, Fadi Alloun példáját hozta fel, akit azt követően öltek meg 2015 októberében, hogy megkéselt egy tizenöt éves izraeli fiút. A terrorcselekményeket elkövető nők kihallgatásain többször előjött Alloun neve: a “szimpatikus és jóképű terrorista férfiak” között emlegették, akikhez vonzódnak és akivel szívesen együtt lennének a paradicsomban. Valójában egy fiatal, modell kinézetű férfiról beszélünk, akire a palesztin lányok vágynak, és akit úgy gondolják, hogy a paradicsomban kaphatnak meg. Ezekért a férfiakért meg is halnának.

Erdan hozzátette, hogy a legutóbbi, fél éve tartó erőszakhullám lendületét az Izrael-ellenes uszítás adta, amelynek során a palesztin vezetők, köztük a Palesztin Hatóság és a Hamász tisztségviselői okostelefonokon keresztül mozgósították támogatóikat azzal a szlogennel, hogy Izrael el akarja pusztítani a Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetet. Az izraeli miniszter eleinte nem tudta elhinni, hogy az emberek elhiszik ezeket a hazugságokat, de aztán meggyőzödhetett róla, hogy az uszítás nagyon hihető. Az elfogott terroristák elmondása szerint az iszlamista mozgalmak rendezvényein azt közvetítették, hogy Izrael el akarja pusztítani a mecseteket, az Al-Aksza mecset veszélyben van, és ez a propaganda meggyőzte a tömegeket.

Kedd reggel összecsapások törtek ki ismét a Templom-hegyen, amikor zsidók a tiltó szabály ellenére imádkozni kezdtek a szent helyen. Az érvényben lévő megállapodás szerint zsidók nem imádkozhatnak a Templom-hegyen, s ennek a status quo-nak a megsértése miatt újra kiéleződött a feszültség. Muszlim hívők és vakf tisztviselők támadtak az imádkozó zsidókra. Bár az izraeli rendőrség szerint nem történt erőszak, csak szóban inzultálták egymást a résztvevők, a videófelvétel mégis rögzítette a tettlegességet. Amint a nyolc imádkozó zsidó elhagyta a Templom-hegy területét, abbamaradt a tiltakozás. Eddig mintegy kétszázötven zsidó kereste fel a Templom-hegyet a zsidó ünnepek idején, s a rendőrségi jelenlét és készültség nagyon jelentős a környéken, azért, hogy a Templom-hegyre vonatkozó szabályokat betartassák.

Hétfőn Jordánia arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményei lehetnek, ha a telepesek és az izraeli megszálló erők elözönlik az Al-Aksza mecsetet. Al-Momani jordán kormányszóvivő azt követelte, hogy az “izraeli hatóságok akadályozzák meg a zsidó látogatók és az izraeli biztonsági erők belépését a Templom-hegyre, és tegyék lehetővé a palesztin látogatók részére az imádkozást”.

Kedden a Jerusalem Media and Communications Centre nyilvánosságra hozta felmérését, amely szerint a ciszjordániai fiatalok 47,4%-a, míg a gázaiak 21,1%-a ellenzi a késeléses támadásokat. A ciszjordániai fiatalok 46,4%-a, s a gázaiak 78,6%-a támogatja a késelést. Eszerint a Gázai-övezetben élő palesztin fiatalok sokkal radikálisabban Izrael-ellenesek, mint ciszjordániai társaik, s jobban pártolják az izraeliek elleni erőszakot is, amelyet legitim eszköznek tartanak céljaik elérésére.

A felmérés kimutatta, hogy a ciszjordániai fiatalok 40,9%-ának és a gázaiak 66,6%-ának véleménye szerint a mostani terrortámadások a palesztin ügyet szolgálják. A palesztin fiatalok többsége (42,8%-a) továbbra is kiáll a kétállamos megoldás mellett. Az izraeli-palesztin béketárgyalások sikerében egyre kevesebben hisznek (67%), azok egyébként régóta nem indultak újra. A Palesztin Hatóság teljesítményével a többség elégedett (60,3%) annak ellenére, hogy sok tiltakozás volt az oktatás- és szociálpolitikája ellen. Mahmúd Abbász palesztin elnök sokkal népszerűbb a Hamász vezetőjénél, Ismail Haniyeh-nél. A palesztin fiatalok 37,9%-a szavazna Abbászra, míg Haniyeh-re csak 23,9% adná le a voksát. Általános tendencia ugyanakkor, hogy a palesztin fiatalok nem bíznak politikai vezetőikben. A kilátástalanság, reményvesztettség érzése, s a gazdasági blokád miatti nehéz életkörülmények a palesztin fiatalokat a radikális megoldások irányába tereli a Gázai-övezetben.

forrás: Kitekintő

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.