Gal Gadot, az izraeli szuperhősnő

Gal Gadot - fotó: Paul A. Hebert / Invision / AP

A neve végtelenül poétikus, Gal hullámot, Gadot partokat jelent. Parti hullámok, mondjuk. A kitartás, az erő és a harmónia jelképe is lehetne ez a név és ez mind valóban jellemzi Gal Gadot-t, aki szombaton lett 31 éves, őt köszöntjük.

Nagyszülei közép-európai zsidók voltak, Oroszországtól Lengyel-Cseh és Németországig. aztán Izraelben találkoztak. Apukája mérnök, édesanyja tanárnő.

Ugyanabban az évben, amikor megkezdte szolgálatát a seregben, megnyerte az országos izraeli szépségversenyt, Ecuadorban képviselte Izraelt a Miss World kiválasztásán.

A hadseregben töltött időt értékes áldozatnak tekintette: megtanít szerinte arra ez a szolgálat, hogy ne csak magadra figyelj és fegyelemre szoktat.

Modellkarrierje mellett (Jaguár-autók és egy Gucci-parfüm reklámarca) filmszínészi pályafutása is megindul 2009-ben a Halálos iramban-sorozat Gisele-jeként, ez ki is jelöli nagyjából a szerepkört, amelyben a rendezők foglalkoztatják: a harcos nőét.

„Meg akartam mutatni, hogy a nők erősek és nem feltétlenül szorulnak rá, hogy egy hős férfi megmentse őket, hanem tudnak gondoskodni magukról az eszüket és az erejüket használva” – mondja.

A mozikban az Igazság Ligájának női tagjaként, Wonder Womanként láthatjuk éppen a Batman Superman ellen című munkában, amelyről számos kritikus úgy tartja, hogy egyes-egyedül Gal Gadot nézhető benne. Gal Gadot jeleníti meg először filmen Wonder Womant, és annyira megtalálták egymást, hogy jövőre önálló filmben fogja játszani az amanzonok hercegnőjét, az Amerikához feltétlenül hűséges, antifasisztának és feministának megálmodott szuperhőst.

Április elejétől Kevin Costner partnereként is megtekinthető a Beépített tudat című, izaeli rendezésű akció-thrillerben, olyannak mutatkozva, amilyennek megszoktuk, és amilyennek még jó ideig nézhetjük majd. Hiszen – bár már egy öt éves kislány édesanyja – még csak most lett 31 éves.

MAZSIHISZ

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.