A vendéglátás öröme

Netánjáhu és felesége Sára mufletát kósztolnak egy mimunán Yavnén - fotó: Shaul Golan

A peszáchot követő éjjel egész Izraelben nagyszabású mimuna ünnepségeket tartottak. A mimuna hagyományát eredetileg csak az észak-afrikai származású zsidó közösségekben ismerték, de mára az egész ország kiveszi a részét a vidámságból és az édes, kovászos sütemények fogyasztásából. Természetesen a politikusok is megragadják az alkalmat, hogy különböző mimuna partikon mutatkozzanak. Netánjáhu Jávnében, a marokkói gyökerű Dáhán családnál vendégeskedett.

A miniszterelnök a következőt nyilatkozta a hagyományos desszert, a mufleta fogyasztása közben: “Örömteli és békés ünnepünk volt, és ezt a hadseregnek, a titkosszolgálatnak és a kormányt vezető Likud pártnak köszönhetjük. Peszách elmúltával ideje a mufleta csodáját élvezni.” Miri Regev kulturális miniszter Askelonban töltötte az ünnepet, s így összegezte élményeit: “Örülök, hogy a marokkói közösség képes volt a mimunát egy olyan nemzeti ünneppé emelni, mely alkalommal minden otthon megnyílik Izraelben. A vendéglátás ereje egységet és örömöt hoz Izrael népe számára.” Simon Peresz, egykori államelnök a Málká családot látogatta meg Tel-Avivban. “A mimuna az az ünnep, mely egyesíti Izrael egész nemzetét, és az itt élő etnikai csoportokat is. Mindannyian megérdemeljük, hogy vidámak legyünk, mufletát együnk és hangosan daloljunk”- nyilatkozta a veterán politikus.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.