Nagy sikerrel mutatkozott be Debrecen Tel-Avivban – fotókkal

Tel-Aviv – Szívélyesen, nagy örömmel fogadták a debrecenieket Izraelben. Van mivel büszkélkednie a cívisvárosnak, látogatásra hívta az érdeklődőket az alpolgármester. Csodálatos műsorral szórakoztatott több száz embert a Debreceni Népi Együttes.

Ezen a hétvégén tartják az izraeli fővárosban a tel-avivi Magyar Napokat. A magyar nagykövetség három évvel ezelőtt kezdeményezte a kulturális és turisztikai bemutatkozó rendezvényt. Tavaly volt az első, idén a második alkalom, hogy egy volt vasútállomás területén lévő expo-negyedben az itteniek tízezrei találkozhatnak a magyar gasztronómia és népi hagyományok remekeivel. Debrecen az első város, amely meghívást kapott a rendezvényre: az önkormányzat mellett a Debreceni Zsidó Hitközség és a Debreceni Egyetem jött bemutatkozni a tengerparti nagyvárosba.

Sokan voltak kíváncsiak a programra
Sokan voltak kíváncsiak a programra

A hivatalos megnyitóra több százan voltak kíváncsiak. A mediterrán környezethez illően Ron Huldai polgármester rövid ujjú ingben, könnyed beszédben köszöntötte az összegyűlteket.

Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere
Ron Huldai, Tel Aviv polgármestere

Azt mondta, Nagy Andort, Magyarország izraeli nagykövetét nem csak diplomataként, hanem barátjaként is számon tartja, így amikor először jelentkezett az ötlettel, hogy tartsanak magyar napokat, az első kérésre igent mondott. Csak annyit kért, hogy hozzák el a híres magyar palacsintát. Tavaly megismerhette, hálából pedig az idén elintézte a nagyon jó időjárást. A polgármester nagy szeretettel üdvözölte az összes magyar vendéget.

Komolay Szabolcs üdvözölte a helybelieket
Komolay Szabolcs üdvözölte a helybelieket

Debrecen képviseletében Komolay Szabolcs alpolgármester – követve a fent vázolt protokollt – szintén ingujjban köszöntötte a látogatókat. Arról beszélt, hogy városában nem csupán udvarias szófordulatok, hanem a történések is bizonyítják: nyitott, a vallási felekezetekkel kiváló viszonyt ápol az önkormányzat. Elmondta: tavaly fejeződött be a debreceni zsidó negyed felújítása. Az ortodox zsinagóga – új funkciókat kapva – közép- és kelet-európai zsidó kulturális és oktatási központként működik. 2014-ben közel hatezer holokauszt-áldozat tiszteletére emlékhelyet avattak, melyhez 25 millió forinttal járult az önkormányzat. Az alpolgármester meghívta a helyieket, gyógyvizes pihenést, színvonalas kulturális programokat és kiváló gasztronómiai élményeket ígérve.

Nagy Andor nagykövet
Nagy Andor nagykövet

Nagy Andor nagykövet megköszönte a debreceniek látogatását, és a helyiek érdeklődését. Nagy tapsot kapott azon kijelentéséért, hogy Izraelben szinte bárkinek, akivel találkozik, van magyar gyökere. Jó szívvel hozta el hát a nagykövetség immár másodszor a hazai kultúrát és gasztronómiát egy rövid bemutatkozás erejéig.

A tel-avivi Magyar Napokon bemutatkozik a Debreceni Zsidó Hitközség is. Horovitz Tamás elnök elmondta, hogy a zsidó negyed felújításával vonzó környezetet kínálnak, ezért szeretné, ha minél több izraeli turista meglátogatná Debrecent. A cél az, hogy a debreceni hitközség Kelet-Magyarország régiós zsidó központja legyen, ahonnan turisztikai kirándulásokat szerveznek a környék nevezetes csodarabbijainak sírjaihoz. Horovitz Tamás megerősítette, hogy a Debreceni Zsidó Hitközségben ma mindenki tudja ápolni a zsidó hagyományokat és gyakorolni vallását.

Kiváló ételek, jó borok és remek kulturális programok szórakoztatják a hétvégén az idelátogatókat. Ehhez hozzájárult a Debreceni Népi Együttes is egy bő félórás, remek programmal.

Fotógaléria >>

dehur.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.