Az izraeli találmány katonai technológiát használ a bőrrák felismerésére

Az applikáció letölthető az okostelefonokra - fotó: Keren Shtainmetz / YouTube

A légierő fejlesztette ki a szabadalmat, amivel az anyajegyeket elemzik. A közösségi megosztásra épülő applikáció letölthető az okostelefonokra.

Minden gyermek rendszeresen átesik látás- és hallásvizsgálaton. Dr. Mose Fried plasztikai sebész szerint ugyanígy kellene eljárni a bőrvizsgálat tekintetében is, legalább a tinédzserkortól kezdve. Ezért is segíti szakmai tanácsaival az ingyenesen letölthető DermaCompare telefonos alkalmazást kifejlesztő izraeli Emerald Medical Applications céget. Az applikáció a bőrön megjelenő anyajegyeket és foltokat hasonlítja össze időről időre, és jelez, ha rákos elváltozásra utaló jeleket észlel.

„A bőr a legnagyobb testrészünk. A bőrgyógyászok feladata, hogy a bőrön lévő elváltozásokat az páciensek egész életén át figyeljék. Ez igen nehéz feladat, ezért is van szükség erre az összehasonlító programra, mellyel képesek lehetünk a sikeres megelőzésre” – mondta Dr. Fried.

A 2013-ban, Petách Tikvában alapított cég már forgalmazási szerződést kötött Izraelben, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Svédországban, Új-Zélandon, Brazíliában és Ausztráliában, ahol minden hetedik embert érint a bőrrák. A közelmúltban készült el az alkalmazás spanyol nyelvű változata, melyet hamarosan Argentínában, Puerto Ricóban, és Mexikóban vezetnek be.

„Nincs még egy ehhez hasonló applikáció. Versenytársaink manuális diagnosztikát alkalmaznak, és nem használnak algoritmusokat a kiértékeléshez. Mi az Izraeli Légierő szabadalmát használjuk, melyet az ellenség mozgásának megfigyelésére fejlesztettek ki. A mi ellenségeink az anyajegyek, és a program segítségével leplezzük le a rosszindulatú elváltozásaikat” – mondta Lior Wayne, az Emerlad Medical Applications igazgatója.

Az iOS és Android készülékeken is futtatható applikáció használata egyszerű. A használati utasítást követve valaki végigfényképezi a telefonnal társa bőrfelületét. Ezt követően a DermaCompare kielemzi a fotókat. A gyanús anyajegyeknél, vagy elváltozásoknál a program figyelmeztető üzenetet küld, és megadja a legközelebbi bőrgyógyász elérhetőségét is.

„Az alkalmazás különbséget tud tenni a jóindulatú és rosszindulatú anyajegyek között, és jelzi azokat az elváltozásokat, melyek betegségre utalhatnak. A cél az, hogy a bőrrákot a lehető legkorábban diagnosztizáljuk. Ez jelentősen növeli a sikeres kezelés esélyét, és sok pénzt és időt takarít meg.” – magyarázta Dr. Fried.

A világon 420 millió embert fenyeget a bőrrák, különösen a világos bőrűeket. A kialakult betegség kezelésére az Egyesült Államokban 8 milliárd dollárt költenek évente.

Dr. Fried elmondta, hogy a három éven át tartó tesztelés során önkénteseik több ezer fényképet készítettek bőrükről, és a program sikerrel értékelte az elváltozásokat. A szakértő álma az, hogy hamarosan mindenkinek legyen egy felhő alapú adatbázisa az applikációval készített képekből és eredményekből, melyet a bőrgyógyászok azonnal fel tudnak használni vizsgálataik során.  A gyanús anyajegyről készített felvételt akár közvetlenül is el lehet majd küldeni a bőrgyógyásznak.

Wayne szerint az applikációt a közösségi használat teszi még pontosabbá. A felhőben tárolt információból a program adatbázist készít, melynek segítségével nagyobb precizitással lesz képes kiszűrni a tipikus rosszindulatú anyajegyeket és elváltozásaikat. „A mesterséges intelligencia és a közösségi adatszolgáltatás összefogásával minden eddiginél hamarabb lehet észrevenni a bőrrákra utaló jegyeket és megkezdeni a betegség kezelését” – tette hozzá.

forrás: thetower
zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.