“Dzsis” – kétnyelvű koncertkörút

fotó: Ehud Banai honlapjáról

30 éve, első találkozásuk óta megszokott módon tér vissza egymáshoz Ehud Banai, George Samaan és Salem Darwish, a legszebb úton, ami összekapcsolja a kultúrákat, a népeket, nyelveket, és embereket – a művészet útján.

“Nappal és éjjel váltakoznak, nappal és éjjel, éjjel és nappal. És ami jön, és ami lesz – minden tapasztalat, minden tett, minden fájdalom, minden szépség, minden dal – az, ami volt. Minden elveszett, minden visszatér, minden örök, minden elmondatott a föld hallgatásában.”
(Pinchas Sadeh: “Az élet, mint példabeszéd” c. Könyvéből.)

A régi barátok érdekes találkozásából egy koncert jött létre, ami az emberek, a föld, és a népek közötti szeretet, és tisztelet erős kötelékéből fakad. Az érzelmekkel, és humorral teli dalokkal, és történetekkel egy időutazásra visznek bennünket, összekapcsolják a galileai Rame falut, és Banai gyermekkorának Jeruzsálemét; felidézik előttünk a falu piaca, és a Mahané Jehuda illatait; a hangokat, és a dallamokat; a mezítláb a rögökön érzését; közeliek, és távoliak arcát; különbözőkét, és hasonlókét; elváltakét, de összekötöttekét – ahogy a koncertet nyitó énekből is érezni lehet, egy ismert arab népdal dallamával, ami arról szól, hogy minden egy, a kapcsolat a dolgok, az emberek, a népek lényegéből fakad, amiben több a közös, mint ami elválaszt.

Darwish, Samaan, Banai és Gil Smetana (aki útközben csatlakozott hozzájuk) arab-héber kétnyelvű előadást alkotnak, ami Ehud Banai ismert számait arab népdalokkal, és különböző arab költők által írt énekekkel szövi egybe. Egy olyan este, amin a folyó két partja – amik napjainkban úgy tűnik egymás ellen vannak – egy áramlatba folyik össze, a zene áramlatába.

Ehud a George-al, és Salemmel való kapcsolatról:

“Semmiféle ellentmondást nem látok az ezzel a földdel – amin apáim apái jártak, és örök, bölcs dolgokat mondtak róla – való történelmi, és szellemi kapcsolatom, és George, és Salem e földdel való kapcsolata között. Ellenkezőleg. Úgy látom, hogy még egy közös szeretetünk van, a zenén kívül. Vágytunk erre a földre, amikor San Franciscoban, és New Yorkban voltunk, és énekelünk neki, és írunk róla, és fájjuk a fájdalmait, örülünk az örömeinek, és… a bánat most ne legyen nagyobb.”

A 2016-os koncertkörút programja

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.