Izrael ismét engedélyezte a cement- és építőanyag-szállítást a gázai övezetbe

Mintegy másfél hónapig tartó szünet után Izrael ismét lehetővé tette a cement és más építőanyagok bevitelét a Gázai övezetbe – jelentette kedden a Jiszráel Hajom (Izrael Ma) című újság.

Az izraeli vezetés áprilisban, az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász egyik Izraelbe tartó alagútjának megtalálása után állította le cementszállítást a Gázai övezetbe.
Az építőanyagok szállításának ismételt engedélyezése előtt Izrael ígéretet kapott a palesztinoktól, valamint nemzetközi garanciákat arra, hogy a bevitt anyagokat csakis a 2014 nyári hadműveletben lerombolt lakó és középületek felújítására és újjáépítésére fogják felhasználni.

A Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti koordinátora segítségével létrejött megállapodás szerint nemzetközi ellenőrök fogják felügyelni a Kerem Salom nevű átkelőhely gázai övezeti oldalán a cementszállítmányok fogadását.
Ezzel egy időben menesztették Imád al-Bázt, a gázai övezeti gazdasági minisztérium igazgatóját, aki izraeli vádak szerint lefoglalta és a civil építkezések helyett máshová irányította a rakományokat, amit mind, mind a Hamász tagad.

izraelinfo gazai munkasok
Gázai törmelékeltakarítás – fotó: Iman Mohamed

A zsidó állam vezetése attól tart, hogy az építőanyagokat az Izrael felé vezető titkos alagutak fejlesztésére használják fel, amelyeket a Hamász egy esetleges összecsapásban használhatna fel az övezet környékén állomásozó katonák és az ott élő civilek ellen.
A szállítási tilalom idején az övezetben az építkezések leállása miatt megnőtt a munkanélküliség és drágább lett a cement, noha Egyiptom felől a szokásosnál nagyobb mennyiség érkezett a keresett építőanyagokból.

Hétfő óta már mintegy napi 90 kamionrakomány cementet juttatnak be a Gázai övezetbe, ahol az ENSZ adatai szerint száznegyvenezer lakóhely pusztult el a két évvel ezelőtti hadművelet során.
Az ENSZ gázai övezeti segélyszervezetének szóvivője szerint eddig hetvenezer, enyhébben megrongálódott otthont hoztak helyre, jelenleg újabb ezer lakáson dolgoznak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.