Az izraeli kormány bővítésének megvétózását helyezte kilátásba az oktatási miniszter

Az izraeli kormány bővítésének megvétózását helyezte kilátásba Naftali Bennet oktatási miniszter, a telepeseket támogató Bait Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője, ha nem fogadják el a biztonsági kabinet reformjára vonatkozó követelését – közölte vasárnap az izraeli média.

Bennet ultimátumot intézett Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz, miszerint az Avigdor Liberman vezette Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártnak a kormányhoz való csatlakozása ellen fog szavazni, ha nem fogadják el követelését.

Bennet a tízfős biztonsági kabinet minden egyes tagja mellé katonai attasé kinevezését kéri, aki naprakész információkkal látja el őket, látogatásokat szervez számukra a hadseregben és a katonai övezetekben, valamint megkönnyíti a bizalmas információkhoz való hozzáférést.

A jobboldali Likud párt és az attól jobbra álló Jiszráél Béténu között egy hétig tartó, többször zsákutcába jutott tárgyalássorozat után, szerdán született megállapodás a Jiszráél Béténu csatlakozásáról a koalícióhoz. Ennek része, hogy a pártot vezető, keményvonalas kijelentéseiről ismert Avigdor Liberman kapja meg a védelmi miniszteri tárcát.

Ha a Bájt Hajehudi nyolctagú frakciója nem szavazná meg Liberman párjának csatlakozását, akkor a hatvanegy képviselőből álló kormányzati tábornak nem lenne meg a szükséges többsége Liberman kinevezéséhez a százhúsz tagú izraeli parlamentben (kneszet).

Netanjahu pártja, a Likud figyelmeztette koalíciós partnerét, hogy a Jiszráél Béténu belépésének elutasítása esetén azonnal menesztik a Bájt Hajehudi párt három miniszterét. Ezzel valószínűleg összeomlana a kormánykoalíció. Bennet pártja nélkül ugyanis még Liberman ötfős frakciójával együtt is mindössze ötvennyolc támogatója lenne a kneszetben a kormánynak, és kisebbségbe kerülne Netanjahu koalíciója, ami minden bizonnyal új választások kiírását tenné szükségessé.

Megfigyelők szerint azonban Naftali Bennetnek nem áll érdekében a kormány bukása, mert a jelenlegi kabinet Izrael történetének leginkább olyan kormányzati szövetsége, amely képes teljesíteni Bennet pártjának elsősorban a telepesek támogatását szorgalmazó programját.

A közszolgálati rádiónak nyilatkozó, Netanjahuhoz közeli, meg nem nevezett forrás szerint várhatóan már vasárnap megoldják a válságot, mégpedig egy olyan reform megszövegezésével, amely elfogadható lesz mind a kormányfő, mind Naftali Bennet számára.

A szakértők szerint a helyi médiában nagy port felverő nyilvános koalíciós vitát az okozhatta, hogy Bennet és Netanjahu már nem ugyanannak a szavazótábornak a megnyeréséért küzd, és a médiában gyakran túl fiatalos hevületűnek és kevésbé megfontoltnak megjelenített Bennet reformkövetelésével az ország biztonságáért aggódó, felelősségteljes politikus képét alakíthatja ki magáról.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.