Arab önkéntesek az izraeli katasztrófa-elhárításban

Izrael polgárvédelmi csoportokat hoz létre az északi régióban azzal a céllal, hogy egy lehetséges háborús konfliktus esetén a hátországnak nyújtsanak segítséget.

Eren Makov ezredes, a hátország biztonságáért felelős polgári védelem (פיקוד העורף) Északi Regionális parancsnoka kifejtette: Izrael északi részében a lakosoknak több mint 50% -a arab nemzetiségű. A határon átrepülő rakéták, etnikai és vallási hovatartozástól függetlenül, ugyanolyan veszélyt jelentenek minden állampolgár számára.

Mint Makov egy interjúban elmondta, az arab lakosság változáson megy keresztül: egyre nagyobb az együttműködésre való hajlandóság. Az arab állampolgárok többsége nem végez katonai szolgálatot , de a polgári védelem egysége nem része a hadseregnek, és az önkéntesek nem viselnek egyenruhát. Izrael biztosítja számukra a katasztrófa-elhárítással kapcsolatos képzést, így ők is úgy érezhetik, hogy hozzájárulnak az ország biztonságához.
Földrengések esetén például a túlélők 25 %-át a tragédiát követő első órában mentik ki, gyakran a szomszédok közreműködésével. Hasonló a helyzet egy rakéta becsapódásakor is.

Annak ellenére, hogy a közeljövőt illetően Jeruzsálem nem tart valószínűnek egy katonai konfliktust Libanonnal, több mint 100.000 Izraelre irányuló Hezbollah rakétával számol a hadsereg.

forrás: Jerusalem Post

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.