Kudarcos az Izrael-ellenes mozgalom – még az alapító sem tartja be a bojkottot

Egy friss felmérés szerint az elmúlt évtizedben megtriplázódott a külföldi befektetések mértéke a zsidó államban.

Nemrég ismét a média figyelmének középpontjába került az Izrael-ellenes mozgalom, miután Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet vezetésével a szervezet new yorki székházában tartottak összejövetelt kedden. A Bloomberg legfrissebb jelentése szerint a mozgalom a 2005-ös meglapítása óta korántsem teljesítette a hozzá fűzött elvárásokat – írja az Arutz Sheva.

A cég által csütörtökön közzé tett adatok alapján az elmúlt évtizedben közel megtriplázódott az Izrael felé irányuló befektetések aránya, melynek összértéke 2015-ben a 285 milliárd dollárt is meghaladta. Izrael idei gazdasági növekedését 2.8 százalékra becsülik, ami jónak számít – például az EU és USA 1.8%-as értékeihez képest.

Az izraeli Jehuda és Somron területén tevékenykedő vállalatok ellen intézett kampány szintén érdemi hatás nélkül maradt. A régió kilenc legsikeresebb vállalata képes volt növelni vagy megtartani bevételeinek mértékét az elmúlt három év során. A leértékelődött sékel szintén az izraeli exportot segíti – szerepel a jelentésben.

Omar Barghouti, a BDS társalapítója és vezetője szerint az adatok ellenére a mozgalom sikeresnek tekinthető. Nyilatkozatában azt mondta, hogy közvetett pszichológiai hatásokkal sikerült elérniük, hogy az izraeliek „a világtól elszigetelve érezzék magukat”. Barghouti arról nem tett említést, hogy az általa képviselt mozgalom alapelveivel szakítva miért a Tel-Avivi Egyetem doktori iskolájában folytatott tanulmányokat az elmúlt évek során.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.