Új helyzet Izraelben: komoly kihívókra lelhet Netanjahu

Moshe Yaalon lemondott hadügyminiszter

Lehet, hogy Moshe Yaalon egykori hadügyminiszter távozása földrengést idézhet elő az izraeli belpolitikában, ahol Benjamin Netanjahu évek óta nem lel komoly riválisra: egy közvélemény-kutatás szerint lehet, hogy most saját kezűleg csinált magának egyet.

Egy nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint, amennyiben a honvédelmi miniszteri posztról frissen távozó Moshe Yaalon a politikából az elmúlt években szintén visszavonuló egykori belügyminiszterrel, Gideon Saaral és a jelenleg pénzügyminiszteri posztot betöltő centrista pártelnökkel, Moshe Kahlonnal együtt indulna egy „most vasárnap” tartott választáson, ez a „képzeletbeli” párt simán megverné Netanjahu miniszterelnök Likudját. Ez az egyelőre még csak a spekulációkban létező formáció 25 helyet szerezne a Kneszetben.

A találgatásoknak az ad alapot, hogy mindhárom politikus komoly szerepet játszott a Likudban egykor és mindannyian távoztak is Netanjahu pártjából politikai karrierjük egy pontján. Kahlon ugyan jelen pillanatban is miniszter a Netanjahu-kormányban, de egy párttársa, Avi Gabai környezetvédelmi miniszter Yaalon távozása után lemondott posztjáról és az ellenzék vezetője, Jichak Herzog magát Kahlont is lemondásra és a koalíció „bedöntésére” szólította fel a hét elején. Kahlon ehelyett inkább Herzogot szólította fel csatlakozásra, mivel úgy látja, hogy most van mód egy az egész régió képét átalakító megállapodásra a környező arab államokkal.

Bár a párt, amely legyőzné a Likudot most vasárnap, még nem létezik, Yaalon távozása váratlan folyamatokat indíthat el az elemzők szerint: a hadsereg vezetése ugyanis inkább a volt honvédelmi miniszterhez húz és továbbra is ez az intézmény, amely talán a legnagyobb társadalmi tekintélynek örvend Izraelben.

Mazsihisz

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.