Izraeli segítség az etióp cukoriparnak

Öntözés Etiópiában - fotó: Ethiopian Sugar Corporation

A fejlődő etióp cukoripart hivatott segíteni az izraeli cégek kooperációja, melynek során a legmodernebb öntözési technológiát fogják alkalmazni a cukornád ültetvényeken.

Az izraeli Bank HaPoalim 200 millió dolláros, 9,5 éves lejáratú fejlesztési hitelt ad az etióp állami cukorvállalatnak egy óriási, 7 ezer hektáros cukorültetvény komplett öntözési rendszerére.

A hitelre az Etióp állam nyújt garanciát.

Mi a garancia a projekt sikerére?

A projekt eredményességét két tényező garantálja: egyrészt a pénz nem fog eltűnni a bürokraták zsebében, mert az összeget a kivitelező közvetlenül kapja meg. A Transparency International szerint Etiópia korrupció indexe 33 pont a 100-ból (az 1 jelenti a nagyon nagy korrupciót, a 100 pedig a tiszta bürokráciát), ami azt jelenti, hogy egyébként egyáltalán nem lenne kizárt, hogy a pénznek nyoma vesszen.

A második garanciát maga a megbízott agrárcég jelenti: a Netifim a világon az első az öntözési rendszerek kifejlesztésében. A cég jelenleg 110 országban, 4200 szakemberrel dolgozik a víztakarékos megoldásokon és a sivatagok termőfölddé varázsolásán.

Érdemes egy pillantást venni a cég honlapjára.

Miért fontos a fejlesztés Etiópiának?

A cukornád termeléshez trópusi klíma kell és hat hónapon át tartó esőzés. Ilyen éghajlat csak Etiópia középső, hegyes vidékén fordul elő, viszont az esős időszak csak négy hónapon át tart. Az etióp kormány ennek ellenére azt a célt tűzte ki, hogy Etiópiát tíz éven belül a világ tíz legnagyobb cukortermelőjének egyikévé változtatja.

A cukornád felhasználása fontos az etióp gazdaság számára: a cukornádból bioetanol készül, ami megoldás lehet az 1,1 millió km2-eres ország üzemanyag szükségletének biztosítására. Etiópia jelenleg a külföldi valuta bevételeinek 80 százalékát üzemanyag importra költi – ami nyilvánvalóan fenntarthatatlan.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.