Békepárti szociológus professzort lőtt agyon a palesztin merénylő

Dr. Michael Feige, a tel-avivi merénylet egyik áldozata - Fotó: Facebook

A szerdai tel-avivi merénylet négy áldozatának egyike, az 58 éves Michael Feige az izraeli társadalom, társadalmi emlékezet és a nemzeti-politikai mítoszok nemzetközileg is elismert kutatója volt, sokak szerint ő írta a legfontosabb könyvet a telepesmozgalomról.

A magánéletben és a politikában egyaránt békepárti Michael Feige, három lány édesapja az izraeli-palesztin konfliktus kutatója volt, mielőtt az áldozatává vált.

Feige a Ben Gurion Egyetem Bölcsész és Társadalomtudományi Karának Izraeli Tanulmányokkal foglalkozó részlegét vezette és az egyetem Izraellel és a cionizmussal foglalkozó kutatóintézetének is tagja volt.

A Forwardnak nyilatkozó kollégája, Arieh Saposnik szerint Feige könyvei nagyon sokat segítenek az izraeli társadalom jobb megértésében, szerinte ő írta a legfontosabb könyvet a ’67-ben, a hatnapos háborúban elfoglalt területeken létesülő telepek és a telepesek történetéről.  Az angolul és héberül egyaránt publikált munka végigköveti, hogyan próbálta újradefiniálni a telepes-mozgalom a cionizmust, Izrael államát és a zsidó vallást a zsidó történelem, az eredendően szekuláris cionizmus, a vallásos hit és a héber Biblia átértelmezésével. A munkát megjelenésekor az izraeli tanulmányok körében írt legjobb könyveknek kijáró Sapiro-díjjal tüntették ki.

Az izraeli történelem legfontosabb eseményeit őrző társadalmi emlékezet alakulása is foglalkoztatta, vizsgálta ebben a tekintetben a ’73-as jomkipuri háborút és a Sínai-félszigeten lévő, az izraeli-egyiptomi békekötést követően kiürített Yamit nevű izraeli telep evakuálását, ezt a gázai kivonulás során felszámolt Gus Katif telep sorsával hasonlította össze.

Rabin miniszterelnök gyilkosáról, Jigál Ámirról is írt, azt vizsgálta, hogyan alakította gondolkodását a vallásos cionista, messianista telepes-mozgalom, amellyel szoros kapcsolatban állt.

Feige eredetileg szociológiából szerzett képesítést, majd csatlakozott a déli, Negev-sivatagi Ben Gurion Egyetem személyzetéhez, itt, a Negevben nevelték fel három lányukat feleségével együtt, velük, a nyomukban költöztek Tel-Aviv vonzáskörzetébe.

Kolléági határozott, vitára kész, de kedves és tapintatos, száraz humorú emberként emlékeztek rá. Áradtak az egykori diákok telefonhívásai az egyetemre, amikor nyilvánossá vált az áldozatok neve és kiderült, hogy ő is köztük van: facebook-falát elborították kollégái, barátai, egykori és jelenlegi tanítványainak részvétnyilvánításai.

Saposnik professzor szerint a tanárként segítőkész és áldozatos, tudósként szellemes és megértő, politikailag meggyőződésesen békepárti Feige meggyilkolása éles fényt vet a terrorizmus értelmetlenségére és vakságára.

Dr. Sara Hirschhorn, Feige egy másik kollégája úgy érzi, alig is elfogadható, hogy a zsidók és a palesztinek helyzetére egyaránt érzékeny Feige, aki egész életét és szakmai munkáját a béke ügyének áldozta és azt tanította, hogy a tudománynak fontos társadalmi célokat kell szolgálnia, a szempontok nélküli gyűlölet és terror áldozatává vált.

Rajta kívül életét vesztette szerdán a 42 éves Ido Ben Ari, két gyermek édesapja, aki egykor az Izraeli Hadsereg egyik elitegységében szolgált, jelenleg pedig vezető pozícióban dolgozott a Coca-Cola izraeli részlegénél – a világcég közleményben búcsúzott alkalmazottjától. Az áldozatok között volt még a 39 éves, tel-avivi Ilana Naveh, négy gyermek édesanyja, aki a 40. születésnapját érkezett megünnepelni a mészárlás helyszínére, a 32 éves Mila Mishayev pedig, aki Rison Lecionban nőtt fel és Askelonban élt, éppen a vőlegényét várta, nemsokára házasodni terveztek volna. Volt még módja felhívni a férfit, hogy elmondja, mi történt vele, csak ezt követően veszítette életét.

A Forward.com írása alapján / Mazsihisz

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.