A hadsereg lerombolta Dafna Meir gyilkosának házát

A merénylő testvére palesztin zászlót tűz a lerombolt házuk romjaira

Az izraeli hadsereg szombatra virradóra lerombolta egy fiatal palesztin merénylő családjának a házát a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta faluban.

Szemtanúk szerint a kétemeletes épületet buldózerek döntötték romba a hét családtag jelenlétében. A hadsereg szóvivője szerint ellenállást nem tanúsítottak.

A feszültség ismét rendkívüli módon kiéleződött az izraeli hatóságok és a palesztinok között azt követően, hogy két palesztin lövöldöző szerda éjjel Tel-Aviv központjában megölt négy izraeli civilt és további tizennyolc embert megsebesített. A merényletre Benjámin Netanjahu miniszterelnök határozott választ ígért és a házrombolások felújításával fenyegetőzött.

Jattában – ahonnan a szerdai merényletet két elkövetője is érkezett – egy 15 éves palesztin fiatal családjának a házát rombolták le. A fiú januárban a ciszjordániai Otniel településen agyonlőtt egy 38 éves izraeli ápolónőt, hat gyermekének a jelenlétében. Az eset mélyen megrázta az izraeli közvéleményt. Netanjahu azt követően jelentette be, hogy “lerombolják a terroristák házait”.

izraelinfo dafna liel
A terrorista áldozata: Dafna Meir

A házrombolások ugyanakkor heves bírálatokat is kiváltottak. A bírálók azon a véleményen vannak, hogy azok megengedhetetlen kollektív büntetést jelentenek.

A szerda éjjeli merényletek után az izraeli kormány felfüggesztette a belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, aki a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére előzőleg megkapta ezt, főleg családlátogatás céljára.

További büntetőintézkedésként visszavonták a Gázai övezetben kiosztott ötszáz, a jeruzsálemi al-Aksza mecset ramadáni pénteki meglátogatására kiadott engedélyt, és bevonták kétszáz gázainak a ciszjordániai családlátogatásra, és ötszáz ciszjordániainak a gázai rokonok felkeresésére átadott belépő-igazolványát is.

A biztonsági erők felfüggesztették a két elkövető összes családtagjának, 204 embernek az izraeli munkavállalási engedélyét is.

Az izraeli katonai rádió utalt arra, hogy várhatóan lerombolják a két merénylő családjának a házait is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.