Nyilvánosságra hozták Netanjahu tavalyi New York-i útjának költségeit

Benjamin és Sara Netanjahu New York-ban, október. - Fotó: Avi Ohayon

Összesen 6,7 millió sékelbe (mintegy félmilliárd forint) került az izraeli adófizetőknek Benjámin Netanjahu miniszterelnök tavaly őszi, ötnapos New York-i utazása – derült ki azokból az adatokból, amelyeket a külügyminisztérium és a miniszterelnöki hivatal tett közzé több hónapos jogi huzavona után.

A Háárec című újság szerdai cikke szerint a legnagyobb tétel a kormányfő és kíséretének utazása volt, csak repülőjegyeik másfél millió dollárba (mintegy négyszáz millió forint) kerültek.

A szeptember 29. és október 4. közötti New York-i tartózkodás költségei közül a lap kiemeli az 1600 dolláros (mintegy 430 ezer forintos) fodrász-, és az 1750 dolláros (közel félmillió forint) sminkszámlát, valamint azt a közel 20 ezer dollárt (mintegy 5,5 millió forint) amit azért számolt fel szállodájuk, mert bizonyos bútorokat elszállíttattak és elraktároztattak ott-tartózkodásuk idejére.

A miniszterelnöki hivatal és a szintén Netanjahu ellenőrzése alatt álló külügyminisztérium csak több hónapos huzavona után volt hajlandó kiadni a fenti adatokat, miután egy Sáhár Ben-Meír nevű, Ramat Gan-i ügyvéd az információ szabadságát biztosító törvényre hivatkozva bemutatásukat kérvényezte a jeruzsálemi körzeti bíróságon.

Kedden Ben-Meír győzelmet aratott, a bíróság a kért adatok átadására kötelezte a hatóságokat. A külföldi tartózkodás költségeinek táblázatát a külügyminisztérium készítette el és adta át, a New York-i képviselete által kifizetett számlák és adatok alapján.

“Igaztalanul vádolják Izraelt magas árakkal, hiszen New York sokkal drágább. Ott 600 ezer sékelbe (mintegy 43 millió forint) kerül öt nap eltöltése” – jelentette ki az ügyvéd ironikusan az adatok átvételekor.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.