Néha összefutok egy ideges légylánnyal

A parazita darazsak a levéltetvek sok faján élősködnek.

Egy kibucban a mezőgazdaság számára rovarokat és atkákat nevelnek, értékesítenek és exportálnak több, mint harminc országba.

Az intenzív mezőgazdaság, egy-egy növényfajta termesztése hatalmas területeken, mások kiiktatása mellett, megbontja a természet rendjét. Az adott növényfajta kártevőinek elszaporodása, új kártevők kifejlődése, és egy adott növényen ismert kártevő más fajtákra való átterjedése szinte megállíthatatlan. Ezzel párhuzamosan a mezőgazdászok kezét egyre szorosabban kötik a permetezőszerekre vonatkozó szabályok – nagyon helyesen. A rovarölőszerek veszélyesek a természetre és egészségünkre, közvetlenül és áttételesen is. De senki sem szeret kukaccal találkozni az almájában, a gazdának pedig meg kell védenie termését, és bevételét a károkozóktól. A Föld növekvő lakosságával az élelmiszerre való igény nő, a mezőgazdaság kihívása pedig minden éhes szájat ellátni. A kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon – hol a megoldás?

A petricsészékben zajlik az élet. Mikroszkópon keresztül lessük a ragadozó atkákat, amint éppen levéltetű-lakomájukat fogyasszák. Egy másik mintában apró legyek tojják petéiket egy moly lárváiba. Egy harmadikban falánk lárvák fogyasztják lelkesen kártevő rokonaik lárváit. A rovarvilág a növényvédelem szolgálatában.

A BioBee egy különleges üzem kibuc Sde Elijahuban (Beit Shean mellett), ahol rovarokat, és atkákat nevelnek, és értékesítenek a mezőgazdaság számára. A kártevők természetes ellenségeit vetik be növényvédelemre, a világ fogyatkozó méhállománya mellé poszméheket állítanak munkába a gyümölcsfák beporzásához. Egyik fontos, és ismert munkájuk a mediterrán gyümölcslegyek populációjának visszaszorítására, így a kártétel megfékezésére szolgáló projekt, minek során ivartalanított hím legyeket engednek szabadon a gyümölcsösökben. Néha összefutok egy-egy ideges légylánnyal…

Az exportra induló mezőgazdasági küldeményeket általában nem engedi ki az országból a Növényvédelmi Felügyelet, amennyiben rovarok, vagy azok nyomai találhatók benne, a fogadó ország pedig visszafordítja, vagy helyben megsemmisíti az ilyen árut. Nem úgy a BioBee szállítmányait: a világ több, mint harminc országában már ismerik, és elismerik ezeket a kis izraeli bevándorlókat. Nemrég Oroszországba érkezett pár millió apró harcos, hogy ott is csatasorba álljanak a nagyobb hozamú, egészséges, tiszta, és kukacmentes termés érdekében.

Riport a BioBee úttörőivel kibuc Sde Elijahuból:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.