Izraeli tévésorozat ramadánra: Fauda

A Fauda (arabul: Káosz) 2015 februárjában került a nézők elé, a YES Oh csatornán. A 12 részes sorozat izgalmas, drámai akciófilm. Az alaptörténet a biztonsági erők egyik különleges egységének akciója, akik magukat araboknak álcázva beleolvadnak az arab lakosságba, hogy elfogják, vagy megsemmisítsék a Hamasz egyik legendás terrorvezérét.

(Héberül “miszta’arvim”-nak nevezik őket, az arab “musta’arabi” kifejezés alapján – “akik az arabok között élnek”. Ezt a kifejezést eredetileg a 15. század eleji spanyolországi kiűzetés után az arab országokba érkező zsidók aggatták azokra a zsidókra, akik már korábban Egyiptom, Szíria, Irak, Libanon, és Erec Iszrael területén éltek.)

A sorozat története nagyon izraeli – olyan gondolatokkal, amiket izraeliként szeretünk félretenni, elfelejteni, vagy nem észrevenni. Alkotói a gyakorlatból ismerik a miszta’arvim munkáját, személyes tapasztalatként, parancsnokként, vagy katonai tudósítóként.

A film elnyerte a legsikeresebb izraeli sorozat díját, és az “Ahbar haIr” (az egyik vezető kulturális média) díját is. Meglepő sikert aratott Izraelben, és még ennél is meglepőbb sikert a Palesztin Önkormányzatban. (Még a Hamasz portálján is írtak róla – bár ők nem egészen az alkotók szándéka szerinti lényeget látták meg a filmben…)

A film zenéjének egyik dala a “Tamally Ma’ak“, az ismert egyiptomi énekes, Amr Diab 2000-ben megjelent albumából. A számot már többen, több helyen is felhasználták, sokan énekelték – a Faudában Tsahi Halevi előadásában láthatjuk, és hallhatjuk (hosszabb változatát ld. itt):

Az arabról héberre történt szabadfordításból magyarra szabadfordítva…

Mindig veled
távollétedben is szeretlek
mindig veled
agyamban és szívemben nem felejtlek
mindig veled
szívem és lelkem veled drágám
távollétedben is drágám
a szívemhez közel vagy
jövő és múlt szerelmem
nagyszerű sorsom vagy

Vágyom hozzád szerelmem
szemem hív szerelmem
az egész világ legyen is körülöttem
mindig szükségem lesz rád

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.