Elkészült az első izraeli F-35 – videóval

Adir - Az első izraeli F-35A Lightning II repülőgép az átadási ceremónián. - Fotó: Lockheed Martin

Bemutatták az Izraeli Légierő részére készült első F-35-öst.

Izraeli és amerikai vezetők körében, ünnepélyes keretek között mutatta be a Lockheed Martin az első izraeli F-35A Lightning II repülőgépet 2016. június 22-én a texasi Fort Worth-ban. A típus Izraelben az „Adir” nevet viseli majd, Avigdor Liberman védelmi miniszter pedig elmondta, hogy a gép hatalmas előrelépést jelent számukra, hiszen ezzel a régióban egyértelműen ők rendelkeznek majd a legfejlettebb technológiával.

Tal Kelman dandártábornok, az Izraeli Légierő törzsfőnöke kiemelte, hogy 30 éves repülő pályafutása alatt számos típust repült, de amikor az F-35-ös szimulátorát próbálta ki, úgy érezte, hogy a jövőt tartja a kezei között, amelyhez hazai hadiiparuk is hozzájárult, ugyanis a szárnyakat az Israel Aerospace Industries, a sisakokhoz készült 3. generációs kijelzőket az Elbit Systems, míg a törzs egy részét pedig az Elbit Systems-Cyclone gyártja.

Izrael 33 példányt rendelt a hagyományosan fel- és leszálló A változatból, amely az Egyesült Államok légierejénél hivatalosan idén éri el az ún. bevezető műveleti képességet (IOC). Az eddig leszállított nagyjából 170 darab F-35-ös több mint 60 ezer repült órát teljesített.

Az átadási önnepről készült videó itt tekinthető meg:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AvYEHZa_z_U]

Forrás: Lockheed Martin / jetfly.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.