Elhunyt Elie Wiesel – Barak és Netanjahu is felkérte államelnöknek

Elie Wiesel

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Elie Wiesel holokauszttúlélő és Nobel-békedíjas amerikai író, filozófus, előadó, egyetemi tanár – közölte az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont.

A The New York Times című napilap úgy tudja, Wiesel manhattani otthonában hunyt el.

Az észak-erdélyi Máramarosszigeten 1928-ban született Wiesel számos könyvet írt a náci koncentrációs táborokban átélt élményei alapján, és 1986-ban kapta meg a Nobel-békedíjat amiért életét a több millió holokausztáldozat emléke fenntartásának szentelte, “a béke és az emberi méltóság szószólójává vált, az egyik legfontosabb szellemi vezető lett olyan időkben, amikor az erőszak, az elnyomás és a fajgyűlölet folyamatosan jellemzi a világot”.

Felemelte a szavát mindenkiért, aki elnyomásban élt a Földön, vagy akit elfeledett az emberiség – írta róla a Reuters hírügynökség. Ötvenhét könyvet írt, amelyek közül a leghíresebb a náci koncentrációs táborokban szerzett élményein alapuló, Az éjszaka című. Ebben szerepel művészi hitvallása, amelyhez mindig tartotta magát: “Elfelejteni a holtakat hasonló volna ahhoz, mintha másodszor is megölnék őket.”

wiesel
Eli Wiesel egy Izraelbe tartó hajón 1949-ben

“A Jad Vasem gyászolja a holokauszttúlélő, Nobel-díjas elismert írót, Elie Wieselt” – írta Twitter-fiókjában a jeruzsálemi múzeum.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is közleményben emlékezett meg Wieselről. Azt írta róla: “Fénysugár volt, az emberiség egy olyan tagja, aki hitt az ember jóságában. Izrael állam és a zsidó nép keserűen gyászolja Elie Wieselt. Rendkívüli személyisége és elbűvölő művei révén kifejezést adott az emberi szellem győzelmének a kegyetlenség és a gonosz fölött”.

peres-wiesel-medal-
Simon Peresz átadja az elnöki érdemérmet 2015-ben

Simon Peresz volt izraeli államfő Wiesel halálát “a zsidó nép és az egész világ nagy veszteségének” nevezte.

Reuven Rivlin jelenlegi izraeli elnök pedig azt mondta: “Elie Wiesel a zsidó nép egyik hőse volt, az emberiség egyik igazi óriása.”

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke: “Elie Wiesel több volt mint író. Sokunk tanítója volt. Megismertette velünk Auschwitz szörnyűségeit, tanított nekünk a júdaizmusról, Izraelről és arról, hogy az igazságtalansággal szemben nem szabad némának maradni.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.