Majdnem két évet és tetemes pénzbüntetést kapott az Iszlám Államhoz igyekvő ötgyerekes tanárnő

A haifai bíróság csaknem két év szabadságvesztésre és jelentős pénzbírságra ítélte azt az ötgyerekes izraeli muzulmán vallásoktató nőt, aki Törökországba utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez – értesült kedden a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a Ynet.

A tájékoztatás szerint huszonkét hónapos letöltendő börtönbüntetést és harmincezer sékeles (mintegy két és negyedmillió forintos) pénzbírságot mértek a 44 éves Imán Kendzsóra, aki a Sfaram nevű izraeli arab városban dolgozott tanárnőként.

Kendzsó tavaly nyáron édesapjával Törökországba utazott, majd onnan megpróbált átjutni Szíriába, hogy az Iszlám Állam oldalán részt vegyen az ottani harcokban. Törökországba érve elhagyta édesapját, aki nem tudta, merre keresse.

A bírósági tárgyalásokon kiderült, hogy a szomszédos Szíriába igyekezett, de a határon a török hatóságok elfogták és visszatoloncolták Izraelbe. Az izraeli hatóságok tavaly augusztus 28-án már a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren őrizetbe vették, és megindították ellene a jogi eljárást.

Imán Kendzsó Názáretben született, doktori fokozatot szerzett iszlám vallási tudományokból, és büntetlen előéletű. A vádirat szerint azonosult az Iszlám Állam ideológiájával és elfogadta annak tetteit, értékeit és céljait.

Az Izraelből történt elutazása előtti hónapokban egy internetes közösségi oldalon kapcsolatba lépett egy Abu Ali Asami nevű férfival, aki az Iszlám Állam szíriai képviselőjeként mutatkozott be. Kendzsó közölte vele, hogy Szíriában szeretne élni a szervezet fennhatósága alatt, annak részeként, és segítségét kérte ennek eléréséhez.

Azt is elmondta Asaminak, hogy vallásoktatóként tud dolgozni, az Iszlám Állam harcosait akarta a saría, az iszlám törvénykezés szabályaira tanítani, hogy nagyobb lelkesedéssel küzdjenek. Azt is kijelentette, hogy kész bármilyen feladatot ellátni a terrorszervezetben.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.