Sábeszi ajánlat: Lazacfilé mézes balzsamecetes mártással

Lazacfilé mézes balzzamecetes mártással – fotó: Szabó Orsolya

Ezt a receptet azt hiszem a pinteresten találtam anno, volt itthon egy kis lazac és ugyan nagy halrajongó vagyok, de eddig sose sikerült igazán megszeretnem a lazacot. Ez a példány viszont ott szemezett velem a hűtőben, muszáj volt valamit kezdeni vele. Ekkor találtam meg a világ legjobb lazac receptjét. Legalábbis ezt írta róla a blogger, és mivel már főztem a receptjeit és eddig minden bevált tőle, gondoltam nagy baj nem lehet.

Szerintem sokat elmond, hogy először két hónapja csináltam meg, azóta minimum kéthetente egyszer ez a menü nálunk. Ráadásul amilyen isteni, olyan gyors is, maximum fél óra és már ehetünk is.

Szerencsére a lakásunk alatt van egy fantasztikus halbolt, nem is bolt igazán, hanem egy halász feldolgozó-raktára, innen viszik Tel Aviv étteremeibe a halat és tengeri herkentyűket. Sokáig szemeztem a hellyel, de valahogy nem mertem megkérdezni, hogy sima mezei halandókat is kiszolgálnak-e, míg nem a nagynéném kifigyelte az erkélyről, hogy igenis mindenkit kiszolgálnak aki be mer menni :). Azóta nagyon jó barátságba keveredtünk, már az ajtóból köszönnek  ha elmegyek mellettük,  szinte hetente vásárolok náluk.
A főzéshez elegendhetetlenek az ilyen jó barátok, már van egy kedves hentes barátom és egy szimpatikus zöldséges haverom is: a jó étel alapja a tökéletes, friss alapanyag – vagyis a megfelelő kapcsolat a nyersanyagellátókkal!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lazacfilé mézes balzzamecetes mártással – fotó: Szabó Orsolya

Hozzávalók:

A mézes balzsamecetes mártáshoz:

  • 120 ml balzsamecet
  • 60 ml fehérbor
  • 2 ek méz
  • 1 ek dijoni  mustár
  • 1 ág friss rozmaring, felaprítva (lehet szárított, ha nincs más)
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve

A lazachoz

  • 4 db lazacfilé
  • Só, frissen őrölt bors
  • 2 tk olíva olaj

Elkészítés:

A lazacot hagyjuk picit pihenni a pulton, ne a hideg hűtőböl tegyük azonnal serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk.

A mártáshoz az összes hozzávalót tegyük egy kislábosba, forraljuk fel majd vegyük le a lángot közepes erősségűre. Kevergetve várjuk meg, míg a mártás hamadára sűrűsödik, ez körülbelül 12-15 perc. Ha egy kanalat teszünk a mártásba és a kanál hátulja egyöntetűen bevonódik a mártással, akkor kész is vagyunk. Tegyük félre picit hűlni a mártást, és közben süssük meg a lazacot. A bőrös oldalán kezdjük, 3-3 perc mindkét felén (én plusz fél percet szoktam sütni az oldalakon is). A mártást a tányéron mindenki maga belátása szerint öntheti a halra.

Aszalt áfonyás, mandulás rízzsel tálaltam. A Levinszky piacon a fűszereseknél lehet kapni csodálatos illatos rizsfűszer keverékeket. A keveréket a kész rizsbe keverem, és hagyom pár percig összeérni. Aztán mosogatni sem kell, úgyis kinyalják a tányért.

forrás: Cooking Classy

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.