Arab házaspár sietett a merénylet zsidó áldozatainak segítségére

A Mark házaspár

Pénteken terroristák lövéseket adtak le a Mark család gépkocsijára a 60-as főúton, Hevrontól délre. Az apa, Micháel rabbi a helyszínen életét vesztette, súlyos állapotban lévő feleségét kórházban kezelik. Velük utazó gyermekeik könnyebben sérültek. Az ő beszámolójukból derült ki, hogy egy arab házaspár érkezett először a merénylet helyszínére, és ők kezdték meg az áldozatok mentését.

“Először azt gondoltuk, hogy baleset történt. Megpróbáltam kinyitni az ajtót, ami nem ment könnyen, mert az autó felborult. Egy lányt láttam az utastérben, aki azt ordította, hogy “megölnek minket!”. Megpróbáltam megnyugtatni, mondtam neki, hogy minden rendben lesz” – idézte fel Iszlám Ábid, hevroni lakos.

A felfordult autó
A merénylet helyszíne. A sofőr meghalt, a többi utas megsérült.

Miután sikerült kifeszítenie az ajtót, kihúzta a 14 éves Tehilát a roncsból. Ábid felesége nővérként dolgozik, így megkezdte a lány ellátását. Először az erős hasi vérzést állította el, eközben angolul próbálta a sokkot kapott lányt megnyugtatni. Férje addigra már értesítette a mentőszolgálatot, és kihúzta a másik gyermeket, a 15 éves Pedáját is az autóból. “Kihúztam a fiút is. Átöleltem, úgy próbáltam megnyugtatni. Adtam neki vizet, jóddal elláttam a sérüléseit, és mondtam neki, hogy most már minden rendben lesz. Mindegy, hogy baleset történt-e vagy merénylet. Segítségre szoruló felnőtteket és gyermekeket láttam, akiken segítenem kellett. A lány azt mondta: “Isten egy arabot küldött, hogy segítsen rajtunk.” – mondta Ábid.

merenylet aldozat zsido
A merényletben meggyilkolt Micháel Mark

Időközben dr. Abu Ali Sruch, egy arab orvos is megállt a felborult autó mellett, és segített a túlélők ellátásában. Ő volt az, aki kiszabadította a súlyos állapotban lévő asszonyt a roncsból. “Nem vagyok hős. Orvosként mindenkit el kell látnom, ez a kötelességem. Nem foglalkozom politikával, csak végzem a munkámat” – mondta.

Néhány perccel később megérkezett a mentőautó és egy katonai dzsip is. Ekkor derült ki, hogy nem baleset történt, hanem merénylet.

A Mark család gyermekei köszönetüket fejezték ki segítőik felé. Az eset éles ellentétben áll azzal a tavaly novemberben történt támadással, amikor a mostani helyszínhez közel, szintén egy autóra nyitottak tüzet terroristák. Akkor az arra haladó Vörös Félhold mentőautója segítségnyújtás nélkül továbbhaladt, miután látták, hogy zsidók az áldozatok. Jáákov Litman rabbi és 18 éves fia életüket vesztették a támadás során.

Islam-AlBid
Iszlam Albid

Jiszka, a múlt heti támadásban megsérült édesanya testvére fontosnak tartotta tudatni a közvéleménnyel a történteket: “El kell mondanom, hogy a merénylet helyszínére elsőként egy arab házaspár érkezett. Rögtön elkezdték a mentést, elsősegélyben részesítették a gyerekeket és hívták a mentőket. Jobb lenne, ha nem használnánk az “arab” kifejezést, amikor terroristákról beszélünk. Nem minden arab terrorista. Ezt tapasztalatból mondom.”

Forrás: TOI, JPress / zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.