Izraelben rájöttek a placebók titkára!

Laboratóriumi kísérleti egerek (illusztráció) - Fotó: Tom Campbell

Egy izraeli kutatócsoport azt kutatta, hogy vajon miként hatnak a placebók, amelyek valódi hatóanyag nélkül is képesek hatást elérni.

Az Izraeli Technológiai Kutató Intézet, a Technion kutatói egérkísérletekben bebizonyították, hogy az agy közérzetjavító központjának stimulálása kétszeres hatékonysággal építi a baktériumokat elpusztító sejteket.

Technion
A Technion egyik épülete

Az AFP hírügynökség szerint a kutatók észrevették, hogy az agy közérzetjavító központjának mesterséges stimulálása az egerek immunrendszerét olyan módon erősíti, amely magyarázatot adhat a placebo hatás erejére .

„Az eredmények azt mutatják, hogy a pozitív várakozásokkal kapcsolatos agyterületek aktiválása befolyásolhatja a szervezet betegségekkel való megbirkózását”- közölte Dr. Asya Rolls, a Technion Orvostudományi Karának adjunktusa. A Nature Medicine-ben közölt megállapítások „egy nap talán új gyógyszerek fejlesztéséhez vezetnek, amelyek magát az agyat fogják a gyógyításhoz felhasználni.”

Régóta közismert, hogy az emberi agy jutalmazási rendszerét, amely az öröm érzését közvetíti, valódi hatóanyag nélküli tablettával is lehet aktiválni – ezt nevezik ismertebb nevén placebo hatásnak – ha az azt bevevő személy azt hiszi, hogy valódi gyógyszert kapott. „Csak az nem volt világos, hogy ez tényleg befolyásolhatja a fizikai jóllétet.” – mondta Rolls az AFP-nek. „A tudósok sem tudták pontosan, hogy a jel hogyan halad át a testen, hogy egyáltalán az immunválaszt erősíti-e meg.

kolibakterium e coli
E. coli, vagy kólibaktérium

Rolls és kollégái, halálos e. kóli baktériummal fertőzött egerek immunsejtjeit inkubálták, miután az adott sejteket stimulálták az állatok jutalmazási központjában. Arról számoltak be, hogy az ily módon kezelt immunsejtek legalább kétszer hatékonyabbak voltak a baktériumok elpusztításában, mint a kezeletlenek.

A második vizsgálat során a tudósok más egereket vakcináltak ugyanilyen immunsejtekkel. Harminc nappal később rágcsálóknak ez az újabb csoportja ugyancsak kétszer nagyobb valószínűséggel volt képes felvenni a harcot a fertőzéssel.

Az immunerősítő információt az agy úgynevezett ventrális tegmentális területe adta, ahol a hangulat-módosító dopamin hajtotta jutalmazási rendszer található. Ez a terület kapcsol be azoknál az ingereknél, amikor az egér – vagy az ember – tudja, hogy egy finom étel, vagy egy szexuális aktus van kilátásban.

A tanulmány megállapítja, hogy innen a szimpatikus idegrendszeren keresztül jut tovább az üzenet, amely válsághelyzetben az azonnali válaszokért felelős, amíg kiváltja a baktériumok ellen harcoló immunválaszt. A kutatók úgy látják, hogy az evolúciós nyomás is fontos szerepet játszik a vizsgált kapcsolatban.

placebo
A placebók hatnak az immunrendszerre

„Az etetés és szexuális aktus baktériumokat közvetíthet. Evolúciós előnyt jelenthet, ha a jutalmazási rendszert aktiválásával az immunitást is növeljük.” – mondta Rolls.

A következő lépés az lesz, hogy olyan molekulákat találjunk egérkísérletek útján, amelyek létrehozzák ezt az ok-okozat hatást, és ezért potenciális gyógyszerek lehetnek.
„Elképzelhető, hogy új terápiás célokra lehet majd őket használni.” – mondta Rolls.

Az áttörést két új technológiai újítás tette lehetővé, mondta a tanulmány másik vezető szerzője, Sai Sen-Orr, a Technion Izraeli Technológiai Kutató Intézet munkatársa. Az egyikkel idegsejteket lehet ki- és bekapcsolni, a másik pedig több százezer immunsejt nagyfelbontású profilját szolgáltatta a tudósoknak.

Fordítás: Vadász Éva – Forrás: Times of Israel

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.