Eszti Veinstein búcsúlevele

Támi Montag, a néhai Eszti Veinstein lánya . "Nem hittem, hogy magamra hagy, mert tudta, hogy egyedül maradok" - Fotó: Jonatán Blum

A ynet vasárnap nyilvánosságra hozta a guri haszidok szektájából kilépett Eszti Veinstein öngyilkossága előtti búcsúlevelét, amelyben megmagyarázza tettét és elbúcsúzik szeretteitől.

Levelében külön megköszöni a vallásos életmódot szintén hátrahagyó 26 éves Tami nevű lányának, és a tizennégyből egyetlen általa látható unokájának a szeretetét és támogatását az utóbbi nehéz években, amikor hét másik lánya megtagadta vele a kapcsolatot.

Eszti Veinstein bucsulevele
Eszti: “könyörgök közeledjenek Tamihoz és a fiához, és tegyenek meg mindent, hogy a család elfogadja őket.” – Fotó: családi album

Szeretett családom, az utóbbi időben rájöttem, hogy beteg vagyok és rátok szorulok.

Ha egy autóbalesetben sérültem volna meg, és egész testemben lebénultam volna, akkor értenétek, hogy nem akarok tovább élni, és én PONTOSAN így érzek most. Egész testem beteg, a veletek való kapcsolattól függ, próbálom magam gyógyszerekkel nyugtatni, de lelkem nem talál nyugalmat.

Nem akarok továbbra is teher lenni rajtatok, drága családom, ti vagytok a legcsodálatosabbak és legtökéletesebbek a világon!! Nem akarom, hogy minden reggel-délben -este a hogylétem aggasszon titeket, hogy kutassátok vajon rendben vagyok-e, hogy aggódjatok, ha nem veszem fel a telefont vagy nem hangzik jól a hangom.

A könyv írása sajnos nagyon erősen visszavitt a múltba, a fájó seb vérezni kezdett, elgennyesedett és szétáradt az egész testemben, nem tudok meggyógyulni, erőt gyűjteni, újra felépíteni az életemet, miután ismét mélyen megértettem, hogy milyen nagy a gyerekeim haragja és milyen messzi annak az esélye, hogy valaha hajlandóak legyenek velem ismét szóba állni.

Apától és anyától külön bocsánatot kérek a nekik okozott sok lelki szenvedésért, és egy utolsó kívánságért könyörgök hozzájuk: közeledjenek Tamihoz és a fiához, és tegyenek meg mindent, hogy a család elfogadja őket.

Akarom, hogy mondjátok meg Slómónak, hogy a salamoni döntésben én úgy viselkedtem, mint egy valódi anya!! Ő kettévágta a gyerekeit, akiket én egyben küldtem hozzá!!!!

Nem haragszom a két (nagy)lányomra, de nagyot csalódtam bennük, hogy nem teljesítették sokszori, ismételt kérésem, hogy meghallgassanak, és nem bírták megérteni, hogy nem lényegtelen ok miatt hagytam hátra mindenemet, amim csak volt.

A hátsó lábukra állva kellett volna követelniük, hogy megtudhassák a teljes igazságot a történtekről, számomra egyértelmű, hogy ha elfogadtak és megértettek volna, nem érkeztem volna el a mostani pillanathoz.

A többiek túl kicsik voltak hozzá, hogy megértsék. A kislányaimtól bocsánatot kérek, fájlalom a nekik okozott bánatot, azt szerettem volna, ha teljességben vihetlek el titeket oda, ahol szerintem a legjobb lesz nektek. Minden jót kívánok nektek, s ha valahol nem érzitek jól magatokat- ne maradjatok ott!

És mindenkihez! Kérlek fogjatok össze, legyetek kapcsolatban a csodálatos Tamival és fiával!!!!

Nem hiszek az „élet szentségében”, minden embernek magának, egyénileg kell döntenie, és ha valakinek nem jó ebben a világban, tisztelni kell az akaratát, hogy lemondjon az evilági hosszú és értelmetlen jelenlétről. Tisztelni kell a másik döntését akkor is, ha az kényelmetlen a környezetének.

Ne áldozzatok sokat a szertartásra, valami szerényet kellene sok virággal, ahogy szerettem, talán egy érzelmes dal , amiről nehéz most döntenem, de megbízom bennetek.

Tudjátok, hogy ezt választottam, mint a számomra legjobbat, és ha önzőnek is neveztek, a legjobb számomra, szeretettel elfogadom értetlenségeteket belefáradtam.

Szeretett édesanyám, akivel nehéz éveim voltak, ahogy nyilván olvassátok a könyvben…De az utóbbi években helyt álltál, különösen amikor Dél-Amerikában voltam éreztetted velem, hogy örülsz, hogy jó nekem. Nagyon szeretlek.

Szeretett Hanoch és Jiszrael, – Jiszrael nagyon nagyra tartalak emberként és pszichológusként, Hanoch mindig mellettem álltál, mindig tudtam, hogy minden bajommal hozzád fordulhatok. Sok sikert az új üzlethez!

Mindent tegyetek meg, hogy halljanak a könyvről és olvassák el! A könyv jó, fontos, hogy minél több vallásos elolvassa.

Meleg puszik Tami fiának, a világ legszebb kisfiának! Csak jót kívánok neki, élete minden napján boldogságot! Adjátok neki ezt a számítógépet, ajándék tőlem.

Imádott, csodálatos Tamim, a fény voltál az életemben ezekben az években, fénylesz kívül és belül, bátor, okos, érzékeny vagy, és a legfontosabb, hogy elég erős is, hogy túljuss a közeljövő időleges nehézségein!

Puszik, ölelések, szeretet mindenkinek.

Eszti Veinstein temetese
Világi temetéssel kezdődött és vallási szertartásként végződött –  Fotó: Tal Shahar
Tami anyja Eszti Veinstein kepevel
Támi Montag. “Hirtelen rájöttem, milyen lenyűgöző, nyitott és kedves” – Fotó: Jonatán Blum

Link a levélhez (héber) >>
Eszti öngyilkosságaTemetéseKönyveBosszúja – Guri haszidok titkai

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.