Egészben Sült Karfiol

Egészben sült karfiol - fotó: Szabó Orsolya

Ez a világ legegyszerűbb kajája, mégis Éjál Sani izraeli sztárséf Miznon (büfé) nevű gyorséttermének ikonikus étele lett. A 2011-ben nyílt ínyenc vendéglő pitákra szakosodott, amiket különlegesen finom alapanyagokkal töltenek meg: fűszeres csirkemájjal, jeruzsálemi vegyes-hússal, báránysülttel, vagy éppenséggel sült karfiollal. Utóbbi a Miznon zászlóshajó fogása: a karfiolt egészben megsütik, majd papíron tálalják, tahinivel, paradicsomszósszal, chilivel, joghurttal. Fantasztikus ízű és igen látványos. Éjál “pitába pakolunk valami furcsát vagy szokványosat” koncepciója annyira sikeres lett, hogy tavaly Párizsban is nyitott egy fiókot, a napokban pedig Bécsben is elindult, így már repülés nélkül is át lehet ruccanni megkóstolni a karfiol-csodát. 2015-ben az összes gasztro blog és magazin lehozta valamilyen formában, mondhatni az emberek megőrültek ezért az egyszerű ételért. Népszerűségének oka pont az, hogy egyszerű, gyors, olcsó, és ezerféleképpen variálható. Ja és összhangban van a zöldségeket előtérbe helyező, és a “vissza a gyökerekhez” irányzatokkal is, ráaádásul minden étrendnek (vegán, paleo, mindenmentes) tökéletesen megfelel.

Az Egészben Sült Karfiol népszerűsége már-már komikus, és valahol  maga Éjál Sani is érezte ezt, amikor egy sorozatban egy másik népszerű séffel, Sahar Szegal-al, a “Karfiol és az Ego” címen önirónikusan mutatja be elkészítését. Itt meg is lehet nézni, héberül angol felirattal… Éjált nagyrészt a humoráért kedvelem. Egy igazi sznob séf, egoista, az összes sztár allűrrel ami csak kell, de mégis bármikor kifigurázza saját magát is, ami számomra lenyűgöző.

Szóval, most sok ezer közt, itt is álljon egy verzió a híres Egészben Sült Karfiolról.

Hozzávalók

1 fej karfiol (meglepő fordulat:), valasszunk helyes kis darabot)
1 ek. vaj
1tk kurkuma
2-3 ek olíva olaj
1 tk só

A tálaláshoz:

színes paradicsomok szeletelve, kis sóval, borssal
thina
koriander levél

Elkészítés:

Vizet forralok, majd beleteszem a megtisztított karfiolt , sót, vajat, kurkumát. A sütőt közben előmelegítem 250-260 fokra. Körülbelül 15 percig főzöm a karfiolt, vagy addig amíg egy éles kést már könnyen bele tudok szúrni, DE még ne essén szét. Kiveszem a főzővízből, megtörlöm. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, bekenem olívaolajjal, teszek rá pici sót, borsot, és betolom a forró sütőbe. 35 percig sütöm (persze ez függ a  sütőtől és a karfiol nagyságától is). Akkor jó, ha már vannak kicsit égett foltok rajta. Nagyon sokféleképpen lehet tálalni: thinával, joghurttal, reszelt, fokhagymás paradicsommal, lehet a végén reszelt parmezánnal meghinteni…Addig senki sem lehet manapság igazi izraeli, amíg meg nem kóstolta, úgyhogy lehet melegíteni a sütőt!

Beteavon!

Print

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.