Jól sejtettük: Izraelben a legzsúfoltabbak az utak

Az Ajalon út Tel Aviv-ban

Az OECD, a fejlett országok 2014-es adatai szerint Izraelben jut a legtöbb gépjármű egy km útra. Naponta tapasztaljuk az Ajalonon araszolva, nem is kellett hozzá statisztika….

És nem csoda: idén csak június végéig 160 ezer új kocsi került az izraeli utakra, és rá is szorulunk, hiszen a közösségi közlekedés nem más errefelé, mint tömegközlekedés, s ráadásul a járatok nem csak lassúak, hanem még ritkák is. Ja, és persze sokszor egyszerűen kimaradnak…

Az OECD is csodánkra jár, mert sok büdös jármű kis helyen is elfér alapon két éve több mint 2500 autó jutott egy kilométernyi útra, és azóta ez a helyzet csak tovább fokozódott. A fordított rangsorban Luxemburg, Spanyolország és az Egyesült Államok követi Izraelt, a szabad utakban viszont Észtország vezet: ott nem is kell autó, mert a helyiek díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést!

izraeli vonat tel aviv

Azért minket is megdicsért az OECD jelentése: kiváló intézkedésnek bizonyult, hogy a kevésbé környezetszennyező miniautókra csak 20 % vámot kell fizetni, míg a nagyokra 83 %-ot. Ennek köszönhető, hogy 2009-ben csak az új kocsik 19 %-a volt kisautó, de tavalyelőtt már az izraeliek több mint nyolcvan százaléka effélét választott.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy újabb utakat kéne építeni, hogy még jobban rombolva a környezetet, még több autó közlekedhessen az utakon. Ehelyett csak egy megoldás lehet: a kollektív közlekedés fejlesztése. Ez persze kevésbé izgatja a maximum 4 éves parlamenti ciklusokban gondolkozó politikusokat, mert sokáig épül és valószínűleg csak utódjaik fogják látványosan átadni az új vasútvonalakat…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.