Felszállt az első izraeli F-35I Adir

F35i

2016. július 25-én végrehajtotta első felszállását az Izraeli Légierő számára gyártott Lockheed Martin F-35I Adir első példánya.

A repülésre a texasi Fort Worth-ben került sor helyi idő szerint délután negyed háromkor, egy kétüléses F-16D kíséretében.

Az F-35I kifejezetten Izrael számára gyártott variáns, amely az F-35A-ra épül, azonban több (főként elektronikához kapcsolódó) izraeli alkatrészt alkalmaznak a gyártás során, bár az alapváltozatok szárnyait, törzsközéprészeit és a 3. generációs sisakkijelzőket is a közel-keleti országban gyártják.

Az első gép a 901-es sorszámot és az AS-1 jelzést viseli az izraeli felségjelzés mellett, de ezen kívül külsőre teljesen hasonló az F-35A-hoz. Az izraeli beszerzési program egyelőre 33 példányról szól, amelyeket 2021-ig szállítanak le, azonban további 17 példány beszerzése kormányzati jóváhagyásra vár. Washington részéről összesen 75 gép Izraelbe történő eladásával számolnak, és összességében a légierő is ezt a mennyiséget tekinti végső célnak.

Az első két gép decemberben érkezhet meg a Nevatim légibázisra, a pilóták kiképzése pedig ebben a hónapban kezdődik az arizonai Luke légibázison, ahol teljes szimulátoros és földi kiképzést kapnak, azonban a repülőkiképzés már Izraelben történik majd.

forrás: jetfly.hu / Flightglobal

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.