Megtalálták Himmler naplóját egy orosz archívumban

Hitlerrel és más náci vezetőkkel lesétál a Reich lépcsőjéről egy nürnbergi pártkongresszus végén, 1938

Podolszkban, Moszkvától mintegy 50 km-re, az ottani katonai archívumban fellelt napló voltaképpen egy olyan határidőnapló, amelybe találkozókat, katonai döntéseket jegyzett a náci SS vezére.

Látszólag végtelenül banális az egész, hiszen így nézett ki egy napja: „1943. márc. 21: földet érés Weimarban, autóval a buchenwaldi táborba. Ebéd a buchenwaldi táborban. Később a látogatás folytatódik, és visszatérés Weimarba.”

hitler es himmler

Vagy vegyük ezt: 1943. január 9.13:15-kor landolás Varsóban.  Von Sammern-Frankenegg SS főtábornok fogad Hahn SS főhadnaggyal. Ebéd a Biztonsági rendőrség kaszinójában. Keresztülhajtás a gettón. A készletek ellenőrzése.

Már ebből a két részletből is kiderül a napló tulajdonosának mélységes részvétele a Harmadik Birodalom bűntényeiben. Együtt étkezett az ellenőrzése alatt álló táborok és gettók helyi vezetőivel, keresztül-kasul röpködött Európában a háború közepén, miközben levezényelte az emberi történelem legnagyobb tömeggyilkosságait.

himmler hitlerrel

Az 1938-tól 44-ig tartó, mintegy ezer oldalas naplót  a Vörös Hadsereg foglalta le és vitte magával a háborúban, s a kutatók teljes mértékben hitelesnek vélik. Noha nem saját kezűleg írta, hanem beosztottjai készítették a bejegyzéseket, de a tárgyilagos mondatok kiválóan érzékeltetik Himmler mindennapjait, s hibátlan történeti forrást jelentenek.

himmler1Egyszerre jelenik meg a lapokon a halandó ember és a brutális gyilkos. Pl. 1944-ben egy orvosától üzenet kapott, közvetlenül utána elrendelte tíz lengyel kivégzését, majd olyan új kutyák Auschwitzba küldését, amelyek „gazdáikon kívül képesek bárkit széttépni.”

DailyMail/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.