Ruandai és izraeli együttműködés: hogyan emlékezzünk jelentőségteljesen népirtásra?

Júliusban meglátogatta a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékközpontot a ruandai Kigali Genocídium Emlékhely küldöttsége, akik az izraeli szakemberekkel az 1994-es ruandai népirtás megemlékezésének módjáról tanácskoztak.

A Jad Vasemben a külügyminisztérium által támogatott rendezvényen szemináriumot tartottak az afrikai delegáció számára. Ezen ismertették a jeruzsálemi intézmény történetét, bemutatták a történeti múzeumot, az archívumot, a pedagógiai szárnyat, a megemlékezés helyeit, találkoztak túlélőkkel és a Jad Vasem vezetőivel, kutatóival.

A delegációt elsősorban a Jad Vasemben kialakított oktatási tapasztalatok és módszertan átvétele foglalkoztatta, példaértékűnek tekintik az Izraelben létrehozott tudásanyagot, s maguk is egy hatékony és jelentőségteljes emlékközpont megtremtését tekintik céljuknak.

Izrael és Ruanda között már 2005 óta együttműködés jött létre ezen a területen, abban az évben Jeruzsálemben a népirtás egykori túlélőit látták vendégül ruandai értelmiségiek, jogászok és újságírók társaságában. Azóta a Jad Vasemtől is utazott szakember az afrikai országba, hogy segítse az ottani megemlékezés kidolgozását.

Gerta Honorah, a küldöttség vezetője a látogatáson azt mondta, hogy éppen ilyen emlékközpontot szeretnének az 1994-es ruandai tömegmészárlás megörökítésére, ahol a többségben lévő Hutu törzs tagjai száz napos időszak alatt a Tutszi törzs fél-egymillió tagját gyilkolták meg.

Ynet/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.