Nem kell donorra várni, ha lehet májat nyomtatni!

A 3D nyomtató

Megint egy izraeli fejlesztés: 3D nyomtatóval emberi szövetet állítanak elő.

A tudományos-fantasztikus irodalomban mesterségesen is létrehoznak emberi szerveket. Egy izraeli kutatásnak köszönhetően egy lépéssel közelebb kerülhetünk ehhez a világhoz. A háromdimenziós nyomtatással foglalkozó Nano Dimension és a biotechnológiai fejlesztésekre koncentráló Accellta cég együttműködésének eredménye egy olyan őssejteket tartalmazó „tinta”, mely egy speciális nyomtató segítségével képes emberi szövetet alkotni.

Bár a találmány még kísérleti szakaszban van, és számos problémára kell választ találni, amíg a szövetből valódi testrész válik, a várható végeredmény mégis nagy reményre ad okot, hiszen elképzelhető, hogy belátható időn belül szervdonorra való várakozás helyett új, nyomtatott májat vagy tüdőt kaphat egy súlyos beteg.

A Nano Dimension igazgatója, Amit Dror elmondta, hogy cégük nem az egyetlen, mely szövetnyomtatással próbálkozik, ám az ő megoldásuk a leggyorsabb és legnagyobb felbontású. „Rajtunk kívül senki sem alkalmazza a tintasugaras technológiát. Ebben mi vagyunk az elsők. A nyomtatónk gyorsan és nagyon pontosan működik.”

A 3D nyomtató
A 3D nyomtató

Korábban egy kisméretű szövetminta kinyomtatása egy teljes napot és laboratóriumi körülményeket igényelt.  „Megmutattuk, hogy ez néhány másodperc alatt is kivitelezhető. Ez azt is jelenti, hogy kereskedelmi forgalomban is alkalmazható lesz, például gyógyszerek tesztelésénél vagy egy sürgős sebészeti beavatkozás során.”

A Nano Dimension korábban speciális áramköröket nyomtatott nanotechnológiával. Az Accellta cég azért kereste fel őket, mert nem tudtak az általuk létrehozott őssejtekből szöveteket készíteni. „Elég jók vagyunk őssejttenyésztésben, de nem volt technológiánk, mely az őssejteket szövetté állította volna össze. Ehhez nyomtatóra van szükség” – mondta Jichák Angel, az Accellta igazgatója.

Amit Dror megérezte, hogy a két cég jól kiegészítheti egymást. „Nagy jártasságot szereztünk a kémia terén. Speciális szakértelmet igényel nanorészecskékből precízen nyomtatni. Meg kell teremteni a feltételét, hogy az elektromosság ne ölje meg az őssejteket, amikor a tintasugár kibocsájtja őket. Ehhez újfajta biotintákat kellett létrehoznunk.”

A különböző sejttípusok különböző tintát igényelnek. Ezen kívül szükség van egy olyan tintára is, mely nem tartalmaz sejteket, hanem a végeredmény megszilárdításában vesz részt. „Elvégre nem valamilyen masszát, hanem jól strukturált szövetet szeretnénk készíteni” – magyarázta Dror.

Érdekesség, hogy Amit Drort a mesterséges szervnyomtatás mellett még egy dolog foglalkoztatja: a whiskey-készítés. Egy korábbi cikkünkben olvashattak már a Tel-Avivban működő Milk and Honey lepárlóüzemről, mely 2018-re ígéri Izrael első single malt skót whiskey-jét, melyből elsőként a startup vállalkozás befektetői kapnak majd. A többi fogyasztónak tovább kell várakoznia – feltéve, ha a Nano Dimension addig fel nem találja a whiskey-nyomtatást is…

forrás: Thetower/zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.