Izraeli felfedezés a „jó” koleszterinről

A „jó koleszterin” – részecskék közül a kisebbek blokkolják hatékonyan az érelmeszesedést

A Héber Egyetem két munkatársának friss tanulmánya szerint a „jó” koleszterinrészecskék közül a kisebbek blokkolják hatékonyan az érelmeszesedést, ezek képesek megelőzni a szívinfarktust: ez a felismerés hozzásegíthet a kockázatok pontosabb előrejelzéséhez, vagyis életeket menthet.

Hagyományosan „jó” és „rossz” koleszterineket szoktunk megkülönböztetni egymástól: a „rossz” érelmeszesedést okoz, a „jó” pedig ennek esélyét csökkenti –  a rossz és jó koleszterin mennyisége vérünkben jelzi, mekkora például a stroke vagy a szívinfarktus veszélye.

A Héber Egyetem kutatóinak tanulmányából azonban úgy tűnik, hogy a „jó” koleszterinrészecskék közül a kisebbek védik csak igazán hatékonyan az érfalakat. Ez a felismerés pontosabbá teheti az előrejelzéseket, nagy mértékben hozzájárulhat a hatékony megelőzéshez.

Ezt a feltevést 274 arab és 230 zsidó jeruzsálemi lakos vizsgálatával igazolták a tanulmány szerzői, Jeremy Kark, az egyetem professzora és a Héber Egyetem egyik képzési programján részt vevő kameruni orvos, Dr. Chobufo Ditah: más, hasonló eredményeket megerősítő felfedezéseik áttöréshez vezethetnek a szívbetegségek megelőzésében.

Mazsihisz

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.