Telepesek közelről

Telepes nő és gyereke Micpe Aviháj telepen - fotó: Tova Lazaroff

Hebron tőszomszédságában, Kirját Árbán nem elégedettek Izrael történetének legjobboldalibb kormányával: 292 új otthon felépítését követelik egy közeli dombocskán, válaszul a júniusi terrortámadásra, amelyben egy 13 éves lányt álmában késelt halálra Kirját Árbán egy palesztin merénylő. A The Jerusalem Post beszámolója következik.

A Sarbaf család egy sátorban alszik egy fa alatt a település szélén. Asznat Sarbaf azt reméli, ha férjével és négy kisgyerekével a fa alatt a sátorban alszik, ezzel a 292 új lakás felépítésére kényszeríti a kormányt . “Nehezek, nem ideálisak a feltételek” – mondta vasárnap este a Postnak.

Éppen rántottát sütött és salátához való zöldséget vágott egy domb tetején, Kirját Árbá szélén, a Micpe Avicháj nevű dombon. “Van itt egy gázpalack, arra kapcsolva működik a tűzhely” – mondta.
Asznat mosolygós laboratóriumi technikus, messze van az elmúlt évtizedekben szokásos, a 67-ben elfoglalt területeken a dombtetőkre költöző, ott új előretolt telepeket alkotó fanatikus fiatalok imázsától.
kirjatarba2“Szándékosan élünk sátrakban. Nem akarunk előőrsöt építeni” – mondja. Magasztosabb céljai vannak néhány tucat kunyhónál. Nyomást akar gyakorolni a kormányra, hogy engedélyezze egy több száz lakásos új lakónegyed építését Kirját Árbán.

További hét család táborozik ezzel egyetértésben a dombocskán. Közvetlenül a júniusi merénylet után költöztek oda, miután egy palesztin merénylő behatolt Kirját Árbára és az ágyában, álmában megölte a 13 éves Hallel Jaffa Arielt.

“A terrortámadások részei a föld tulajdonlásáért folytatott háborúnak” – mondja Sarbaf. “Tehát a föld megszerzésére tett lépések természetes válaszok” – teszi hozzá. “Itt az idő, hogy a kormány egy új lakónegyedet hirdessen ide. Ez fogja meghatározni itteni jövőnket. Mi és a többi család nem megyünk el innen addig, amíg ez meg nem történik.”

Kirjat Arba és Hebron térképe
Kirjat Arba és Hebron térképe

Először a Micpe Avicháj gyermekeinek szervezett vattacukros, pattogatott kukoricás, vetélkedős, felfújható csúszdás csütörtöki ünnepségen beszéltünk.

A nyolc hónapos állapotos Sarbaf a köves hegytetőn, egy fa alatt egy műanyag széken ült. Keze finoman a hasán pihent, ahogy férjét, Elimelechet és sógorát, Joszefet nézte, akik egy acélvázat raktak össze a sátorhoz, amely elszállásolja a házaspárt és négy, 3 és 9 év közötti gyermeküket.

Kék műanyag lapok borítják a négyszögletű építmény oldalait.
“Ez a második itteni sátrunk” – és elmagyarázza, hogy az első egy sokkal naposabb helyen volt. “Reggel fél hétkor már tikkasztó volt a meleg.”
A családnak lakása van Kirját Árbán, de az utóbbi másfél hónapban csak zuhanyozni, mosni és rövid látogatásokra járnak oda. “Az idő nagy részét itt töltjük” – mondja.

Kirját Árbá polgárai régen kiszemelték a bevezető úttal szemben, a Paz benzinkút fölött elterülő dombocskát. A 17 éves Avicháj Levy után nevezték el, akit 2005-ben a 60-as úton egy palesztin fegyveres lelőtt, amikor a Bét Hagaj nevű település mellett autóstoppolt. A Kirját Árbá-i középfokú jesiva diákja volt. Halála után barátai emléktúrákat szerveztek a dombra, és néhány év múlva egy róla elnevezett előretolt telepet próbáltak felhúzni ezen a helyen.

Micpe Avihaj
Micpe Avicháj egyik telepesnője

Ideiglenes építményeket emeltek, néhánynak még betonpadlója is lett. Tízszer kilakoltatták őket 2012-ig, mire a telepesek abbahagyták az ottani építkezést. Sarbaf családjával fél évig ott élt, amíg ki nem lakoltatták.

Hallel Jaffa Ariel megölése két hónapja ismét érdeklődést gerjesztett a dombocska irányába, és nem csak az egykori lakók, hanem Kirját Árbá nagyközönsége szemében is.

De táborozásuk a nemzetközi közösség szemében már vörös posztó. Július 25-én az ENSZ különleges közel-keleti megbízottja, Nyikolaj Mladenov azt mondta, hogy „aggodalommal tölt el néhány család ismételt erőfeszítése Micpe Avicháj újjáépítésére.”

Sarbaf szerint az efféle nemzetközi tiltakozás miatt nem építette meg a kormány az új negyedet. Szerinte a dombocska a település határain belül található, és nincs rá ok, hogy ne épüljenek oda új otthonok. Ellenvetést okozhat az oda vezető bekötőút, aminek palesztin magánterületen kellene áthaladni. De a telepesek megoldást keresnek erre, például egy híd építését.

„De ez csak ürügy a kormány részéről” – vélekedik Sarbaf. „Itt az idő, hogy a kormány úgy cselekedjen itt, mint egy szuverén hatalom.”

kirjatarba3

The Jerusalem Post/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.