Csütörtököt mondtak a tárgyalások, szombat lett a csütörtökből

Csütörtökön csak szombati ellátást kapnak az izraeli kórházakban a betegek, miután az orvosok a 11 órán át tartó intenzív tárgyalások ellenére sem jutottak egyezségre a pénzügyminisztériummal. Csakis a halaszthatatlan beavatkozásokat végzik el, és várhatóan hosszú sorok alakulnak ki a 24 órás figyelmeztető sztrájk idején. A felek a jövő héten tovább folytatják az egyezkedést.

Leonyid Edelman, az orvosok szakszervezetének vezetője szerint az orvosok követeléseinek célja a hosszú várakozó listák lerövidítése, hosszabb szünetek biztosítása az orvosoknak, a minőségi ellátás nyújtása, és azon tervbe vett új rendelet megakadályozása, amely bírságot róna a költségvetési keretét túllépő kórházakra.

A kormány képviselői szerint ugyanakkor fölösleges a sztrájk, amelynek célja az orvosok erejének fitogtatása, és félelmük, hogy egy tervbe vett reform megtiltja a magánpraxist az osztályvezető főorvosok számára. Noha ezt a tervet az orvosok tiltakozására végül elvetették, a sztrájk mégis megkezdődött.

Legutóbb öt évvel ezelőtt zajlott hosszan tartó orvossztrájk Izraelben, amely egy kompromisszumos egyezménnyel ért véget. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.