Izrael folytatja a szíriai sebesültek megmentését

Az egyik szír sebesült a haifai Rambam kórházban - fotó: Rambam

Az elmúlt három évben közel 2500 szíriai sebesült kórházi ellátását vállalták Izraelben.

Nyolc szíriai állampolgárt – köztük két gyermek, egy hét és egy tizenegy éves – mentett meg az izraeli hadsereg a múlt héten. A súlyos sérülésektől szenvedő szírek azután érkeztek az izraeli határhoz, hogy a qunietrai orvosi központot támadás érte, médiaértesülések szerint az Aszad-rezsim részéről.

A határon várakozó sebesülteket az izraeli hadsereg helikopterekkel mentette ki, hogy a rájuk várakozó több tucat orvos és rohammentős azonnal megkezdhesse az ellátásukat – olvasható a Ynetnews honlapján.

„Hét orvosi csapat, köztük magas rangú orvosi szakemberek érkeztek a területre. A két gyermek egész testét égési sérülések borították, mindketten életveszélyes állapotban voltak; nyöszörögtek a fájdalomtól. Most már javul az állapotuk és a legjobb emberek kezébe kerültek – mondta Micky Almakis, az orvosi osztag tagja. „Nagymamáik is elkísérték őket, akik hálásak voltak a kezelésükért. A sebesült szírek meglepődve fogadták azt a törődést és együttérzést, amivel vártuk őket, miután átértek hozzánk a határon” – tette hozzá a szakember.

Az egyik szír sebesült
Az egyik szír sebesült

Az eset után Michel Pushkov, katonai orvos arról is beszámolt, hogy a hadsereg tagjai gyakran csak szakemberek segítségével képesek feldolgozni azokat a megrázó élményeket, melyeket mentőakciók során élnek át a szíriai határ környékén. „Van egy állandó katonai pszichológusunk, és bármikor azonnal elmondhatjuk a gondolatainkat; valamint az érzéseinket is megosztjuk egymással. Nagyon támogató a közeg” – nyilatkozott Pushkov.

Korábbi cikkünkben részletesen is írtunk a szír sebesülteket gyógyító izraeli orvosok munkájáról.

ynetnews/zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.