A tisa beáv miatt fokozott biztonsági intézkedések vannak Jeruzsálemben

A tisa beáv zsidó ünnep alkalmából Izrael fokozta a biztonsági intézkedéseket a jeruzsálemi óvárosban található Mecsetek terén, ahol a rendőrök reggel előállítottak hét zsidó rendbontót.

A jeruzsálemi rendőrség reggel őrizetbe vett hét zsidót, akik megszegték a Mecsetek terének látogatási rendjét. A rendőrök visszaszorították a velük szemben összeverődött és jelszavakat kiabáló muzulmánokat.

A Mecsetek terén a megállapodások tiltják más vallásúak imádkozását és a muszlim imák idején a más vallású emberek látogatását is. A rendőrség bejelentette, hogy megerősített egységekkel, több száz biztonsági ember kirendelésével felügyeli a szent helyeket, szigorúan megvédi a Mecsetek terén érvényes rendszabályokat, és határozottan fellép minden rendbontóval szemben.

A rádió jelentése szerint szombat este óta folyamatosan több ezer zsidó imádkozik tisa beáv ünnepén a Mecsetek tere közvetlen szomszédságában található Siratófalnál.

A vallásos zsidók tisa beáv ünnepén a jeruzsálemi zsidó szentély pusztulására emlékeznek, és gyászuk jeleként böjtölnek. A hagyomány szerint ezen a napon rombolták le a jelenlegi Mecsetek terén álló egykori zsidó szentélyt, a zsidó vallás legszentebb helyét először az Újbabiloni Birodalom harcosai i. e. 586-ban, majd másodszor a Római Birodalom katonái i. sz. 70-ben.

MTI/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.