Egy amerikai rabbiszervezet csatlakozik a Sovrim Stikához

A T’ruah, a zsidó vallás különböző irányzataiból 1800 rabbit és rabbinőt képviselő szervezet együttműködésbe kezd a baloldali szervezettel, és találkozókat szervez palesztinokkal és leszerelt katonákkal, hogy meghallgassa őket “a megszállás izraeliekre és palesztinokra gyakorolt hatásáról”.

Az amerikai-zsidó rabbiszervezet úgy döntött, hogy csatlakozik a Sovrim Stikához1 (Breaking the Silence, vagy magyarul: Megtörjük a csendet), és gyülekezeteik Izraelbe látogatásakor közös sétákat szerveznek.

A T’ruah emberjogi rabbiszervezetként van meghatározva, mely állításuk szerint ügyelnek “minden emberi jog tiszteletére és megőrzésére Észak-Amerikában, Izraelben és a megszállt területeken”. A jta zsidó hírügynökség jelenti, hogy a szervezet nemrég kiadott hivatalos közleménye szerint a látogatások célja “minél több amerikai zsidót arra ösztönözni, hogy palesztinokkal és a területeken szolgált, leszerelt izraeli katonákkal találkozzanak annak érdekében, hogy meghallgassák történetüket és alaposabban megértsék a helyzetet, és ezzel olyan tevékenységre buzdítsák őket, ami jobb jövőt hoz az izraelieknek és a palesztinoknak”.

"Az aktivisták megmutatják, hogyan hat a megszállás az izraeliekre és a palesztinokra egyaránt" - fotó: EPA
“Az aktivisták megmutatják, hogyan hat a megszállás az izraeliekre és a palesztinokra egyaránt” – fotó: EPA

A rabbik találkozókat szerveznek majd közösségeik tagjainak Izraelben tartózkodásuk idejére. Ezeken várhatóan találkoznak a Sovrim Stika aktivistáival, leszerelt katonákkal és palesztinokkal, akik az izraeli hadsereg által Júdea és Szamária területén állítólag elkövetett emberi jogi jogsértésekről beszélnek majd, és megmutatják, hogyan hat a megszállás az izraeliekre és a palesztinokra egyaránt.

Jill Jacobs rabbinő, a szervezet igazgatója megjegyezte, hogy “a minden évben Izraelbe látogató sok ezer amerikai zsidó csak nagyon kis része látogat Ciszjordániába és hallja a palesztinok beszámolóit”. Yuli Novak, a Sovrim Stika ügyvezető igazgatója szerint “ezek a Go and See látogatások segítenek a résztvevőknek meglátni az izraeli megszállás folyamatos hatását, hogy milyen nagy mértékben károsítja ez a palesztinok és az izraeliek életét és lelkivilágát”.

Az első látogatás Hebronban lesz.

nrg/Izraelinfo

  1.  A Sovrim Stika (Breaking the Silence, Megtörjük a csendet) egy leszerelt katonákból álló civil szervezet, melynek célja bemutatni az elfoglalt területeken zajló többé-kevésbé békés mindennapokat, amikor a katonák feladata folyamatosan ellenőrizni a palesztin lakosságot. A volt katonák vallomásai testközelből mutatják meg azt, amit az izraeli hadsereg PR-gépezete gondosan elkendőz: milyen dilemmákba ütközik egy fiatal katona akkor, amikor egy láthatatlan, ráadásul civilekből álló ellenséggel kell megküzdenie. “Célunk, hogy a területeken történő visszaélésekre felhívjuk a figyelmet, a polgári lakosság megszállásának morális áráról nyilvános vitát indítsunk, és ezáltal Izrael felhagyjon a megszállással.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.