Izrael szebbik arca – egy nemes gesztus

A kislány az új biciklivel - fotó: Lonny Baskin

Egy izraeli férfi új kerékpárt vett a palesztin kislánynak, akinek pár hete egy határőr elvette és összetörte a biciklijét.

Nagy port vert fel, az egész izraeli médiát körbejárta augusztus elején egy videófelvétel, amelyen egy izraeli katona Hebronban elvette, majd egy út menti bokorba hajította egy palesztin kislány, a nyolcéves Anvar Burkán biciklijét.

A kislány családja később közölte, hogy az incidensben megrongálódott, használhatatlanná vált a kislány játéka. Sami Jolles, egy Izrael és Amerika között ingázó gyémántkereskedő is olvasott a történtekről, és elhatározta, hogy segíteni fog. Ugyanis eszébe jutott édesapja gyerekkori emléke, amikor Európában a húszas években elvették, és egy folyóba dobták kerékpárját az antiszemiták.

Az új kerékpár és adományozója fotó: Lonny Baskin
Az új kerékpár és adományozója – fotó: Lonny Baskin

Ajándéka célba juttatásához lánya segítségével kapcsolatba lépett Phil Saunders és Lonny Baskin békeaktivistákkal, akik Ziad Sabateen nevű palesztin társukhoz fordultak. Együtt aztán szerda délután Hebronban, a Burkán család otthonában át is adták az új rózsaszín biciklit a kislánynak.

„Apám büszke lenne rám”– nyilatkozta az adományozó meglátva a fényképeken a palesztin kislány örömét.

A tízgyermekes Burkán család saját erejéből aligha vehetett volna új kerékpárt a gyermeknek, ugyanis a családot eltartó édesapát, Amer Burkánt néhány éve súlyos baleset érte és megrokkant. A The Times of Israel című honlap szerint munkahelyén rázuhant egy hattonnás teherautó és hosszú órákon át nem tudták kimozdítani alóla. Amer Burkán egyik lábát amputálni kellett, és azóta a másikat sem tudja használni. A család segélyekből él, és jelenleg egy kerekesszéket próbálnak szerezni számára.

https://www.youtube.com/watch?v=suI4iUlr5Cs

Az izraeli hatóságok vizsgálatot indítottak Anvar biciklijének elvétele és út mellé hajítása miatt, amely „helytelennek és szakszerűtlennek” ítélte a határőr katonák viselkedését, de bűnügyi eljárást nem indított ellenük.

A katonák ügyvédjei azt nyilatkozták, hogy védenceik azért vették el a kislánytól a kerékpárt, mert a zárt hebroni zsidó lakónegyedbe próbált vele behajtani. A katonák azt mondták, hogy mivel nem beszélnek arabul, máshogy nem tudták megértetni vele, hogy tilos áthaladnia az általuk őrzött útelzáró ponton.

A Burkan család egy része a megrokkant édesapával.
A Burkán család egy része a megrokkant édesapával.

Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.