Az érmek nem jönnek varázsütésre

Fazekas-Zur Krisztina és férje, Rami Zur (רמי צור) kajakosok - fotó: Facebook

Kevesen tudják, hogy a riói olimpián kajak négyesben 500 méteren aranyérmes Fazekas-Zur Krisztina férje, Rami Zur (רמי צור) kajakosként Izraelt képviselte a 2000-es olimpián Sidney-ben. Az Amerikában élő pár 2010-ben házasodott össze, s azóta Krisztina edzéseit Rami irányítja. Amint az közismert, a korábbi sikerek megkoronázásaként Krisztina már a 2012-es londoni olimpián is aranyérmet nyert kajak négyesben.

Az Izraeli Olimpiai Bizottság Facebook oldalán megjelent képen mindketten HUNGARY feliratú pólóban és a frissen szerzett aranyéremmel küldik üdvözletüket Izrael népének.

Az eddig kb. 1000 like-kal és 20 megosztással rendelkező poszt kommentjei közt volt egy értetlenkedő is, aki kritikus, azóta már törölt hozzászólásában kifejezésre juttatta, hogy nem érti, miért nem Izraelben élnek.

Egy másik kommentelő több like-ot begyűjtő válasza így szólt:

“Miért esel túlzásokba? Mi a bajod Rami Zurral? Mindenkinek megvan a maga élete és az egyéni okai. Egy kis türelem és tolerancia nem ártana mifelénk. Én inkább az államot kritizálnám és nem a sportoló személyes életét. Tisztában vagy vele, milyen nehéz sportolóként boldogulni? A bátorítás hiányában… mint például a hozzászólásod is… és az állam megfelelő, méltó anyagi támogatásának hiányában élsportolóink el vannak lehetetlenítve. Egy kezdő sportoló gazdasági támogatásának túlnyomó része a családtagokra hárul, akik a saját zsebükből kénytelenek rengeteg pénzt belefektetni a gyerekbe, hogy eredményes lehessen. Az állam nem támogatja a sportolókat, nem fejleszti a sportkultúrát, és közben érmeket vár, mint te is. Az érmek nem jönnek varázsütésre, befektetés nélkül. A sportolók erőfeszítései egyenes arányban vannak a beléjük vetett bizalommal. Állami befektetésre van szükség, és rengetegre.”

(Az újkori olimpiákon Izrael Állama 1952 óta vesz részt, azóta 1 arany-, 1 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett, ezek közül Rióban kettőt.)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.