Magyar–izraeli matematikai műhelykonferenciát tartanak Izraelben

Négynapos magyar–izraeli kombinatorikai műhelykonferencia kezdődik kedden Izraelben, amelyen a két ország neves matematikusai ismertetik kutatási eredményeiket.

A haifai műszaki egyetem, a Technion ad otthont a húsz éve elhunyt világhírű matematikus, Erdős Pál emlékének szentelt rendezvénynek, ahol a matematika kombinatorika szakterületének tizenkét nemzetközi hírű magyar tudósa tart előadást tizenkét izraeli szakemberrel együtt. A magyar résztvevők a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének kutatói.

A konferencia résztvevői közül többeknek már vannak a szakmai folyóiratokban megjelentetett közös magyar–izraeli publikációi. Azbej Tristan, a tel-avivi magyar nagykövetség tudományos és technológiai attaséja az MTI tudósítójának elmondta, hogy a rendezvény nyomán újabb tudományos eredmények születésére számítanak, és már a tanácskozás folytatását is tervezik, legközelebb Magyarországon.

Korábbi cikkünk a témában:

Erdős Pál konferencia a Technionon

A konferencia szervezői a 2014-ben alapított Magyar–Izraeli Tudományos Társaság egyik rendezvényén ismerkedtek meg egymással, amikor tavaly az MTA küldöttségeinek kutatói találkoztak az izraeli tudósközösség tagjaival. A bilaterális tudományos tanácskozás létrejöttét az izraeli Technion és az MTA mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatta anyagilag.

Legutóbb 2009-ben rendeztek a két ország szakemberei közös matematikai tanácskozást Izraelben, akkor is a Technionon. A műhelykonferencia keddi megnyitóján Nagy Andor, Magyarország Izraelbe akkreditált nagykövete köszöntötte a megjelent tudósokat.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.