Izrael fegyvereket adott el Argentínának a Falkland-szigeteki háború idején

Egy kép, ami kiverte a biztosítékot Nagy-Britanniában: argentin katonák brit hadifoglyokat egzecíroztatnak - fotó: militarymodelling.net

A titkosítás alól frissen feloldott brit diplomáciai feljegyzések alátámasztják, hogy Izrael fegyvereket adott el az argentin katonai rezsimnek az 1982-es Falkland-szigeteki háború idején – közölte a The Daily Telegraph szerdán.

A brit lap a kutathatóvá vált külügyminisztériumi iratokra hivatkozva arról írt, hogy Izrael már az 1980-as évek elején Skyhawk támadó repülőgépeket adott el a dél-amerikai országnak. Ilyen típusú vadászbombázókkal támadta az argentin légierő a brit hadihajókat, amelyek közül négyet elsüllyesztett – például a Sir Galahad szállítóhajót, fedélzetén 48 tengerésszel és katonával –, további négyben pedig jelentős károkat okozott.

Az izraeli fegyvereladásokról először egy argentin újságíró, Hernán Dobry írt 2011-ben megjelent könyvében. Kutatásai szerint Izrael Perun keresztül gázálarcokkal, radarrendszerekkel, levegő–levegő rakétákkal és a szokásos 1300 helyett 1500 literes repülőgép-üzemanyagtartályokkal látta el a Leopoldo Galtieri tábornok vezette juntát. Utóbbinak azért volt jelentősége, mert segítségükkel az argentin harci repülők gond nélkül el tudtak jutni a szárazföldtől 460 kilométerre lévő Falkland-szigetekre és vissza, keletebbre kényszerítve ezzel a brit hajókat.

A londoni diplomáciai iratok szerint a fegyverexport a brit győzelemmel záruló falklandi háború után is folytatódott, amiből egy idő után Tel-Aviv nem is csinált titkot, és azzal érvelt, hogy az Argentínával kötött egyezsége létfontosságú az izraeli fegyvergyártás számára, Nagy-Britannia pedig amúgy is munícióval látja el Izrael ellenségeit az arab világban.

A brit külügyminisztérium közel-keleti és észak-afrikai részlegének vezetője 1984. november 16-án azt írta: “Izrael egyike volt annak a maroknyi országnak, amely fegyverrel látta el Argentínát a falklandi háború alatt, és azóta is”. Christopher William Long szerint Geoffrey Howe akkori külügyminiszter személyesen kérte a tel-avivi kormányt, hogy szüntesse be az eladásokat. A részlegvezető a maga részéről viszont úgy gondolta, hogy Izrael fittyet hány majd erre. “Az Argentínával kapcsolatos érdekeik felülírnak bármiféle készséget, amelyet egyébiránt esetleg tanúsítanának a segítségünkre” – fogalmazott egy arról szóló jelentéshez fűzött feljegyzésében, hogy Izrael Skyhawk típusú harci repülőket adott el a dél-amerikai országnak a Falkland-szigeteki háború előtt.

A titkosítás alól feloldott dokumentumokkal kapcsolatban a The Daily Telegraph emlékeztetett arra is, hogy Hernán Dobry könyvében idézte az Isrex izraeli fegyvergyártó argentin kirendeltségének egyik munkatársát, aki szerint Menáhem Begin, a zsidó állam 1977 és 1983 közötti miniszterelnöke gyűlölte a briteket. Begin a palesztinai önálló zsidó állam megteremtéséért küzdő földalatti szervezet, az Irgun parancsnoka volt az 1940-es években. Dov Gruner nevű egyik bajtársát 1947-ben felakasztották a britek. Dobry szerint Begin bosszúként is tekintett az argentin junta felfegyverzésére. “Odafönt Dovnak tetszeni fog ez” – mondta állítólag, miután jóváhagyta a Falkland-szigeteki háború idején a fegyvereladásokat.

MTI/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.