Kan garim: a lakásügyi minisztérium fiatalokat költöztet az öregekhez

Izgalmas ötletet indított útjára két éve a lakásügyi minisztérium közösen a társadalmi egyenlőségért felelős minisztériummal: a “kan garim”, vagyis “itt lakunk” program keretében összehozza az egyetemek környékén lakhatást kereső diákokat a magányos idős emberekkel. A kispénzű fiatalok jelképes összegért szállást találnak, az egyedülléttől félő idősek pedig nagyobb biztonságban érzik magukat otthonukban.

Idén már a harmadik tanévben jelentkezhetnek az egyetemi diákszövetségnél az érdeklődők. A kezdeményezés több célt is szolgál: az idősek magányának, elszigeteltségének csökkentését; a diplomához jutás megkönnyítését a hátrányos helyzetű fiatalok számára; általa egyszerre vonják be a helyi közösségek életébe az időseket és a diákokat; és a sokak számára elérhetetlen szabadpiaci árakkal szemben egy alternatív lakáspiacot is teremtenek a diákok számára.

Csakis olyan diákok vehetnek részt a programban, akik vállalják, hogy hetente legalább három éjszakán át az időseknél alszanak, legalább heti öt órát házigazdájukkal közös tevékenységgel töltenek, és havi háromszáz sékellel beszállnak a rezsiköltségekbe. A fiatalok cserébe két részletben évi 8000 sékeles ösztöndíjat is kapnak a lakásügyi minisztérium költségvetéséből.

Az érdeklődő nyugdíjasok a *8840 telefonszámon jelentkezhetnek, a diákok pedig egyetemük diákszövetségénél.

További információt ezen a linken lehet találni

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.