A gyerekeinken spórolnak

Az oktatási minisztérium megszüntette az alsó tagozatban az első és másodikos gyerekek kiscsoportos matematika- és olvasástanítását. Eddig maximum húszfős csoportokban tanították ezekre az alaptárgyakra a kisiskolásokat, hogy mindenkire oda tudjanak figyelni a tanítók.

Ennek vége, mert az oktatási tárca 315 millió sékelt ily módon kíván megspórolni gyermekeinken. Miután az osztályok átlagos létszáma az OECD országok viszonylatában eleve rendkívül magas – bőven harminc fölötti –, ezzel a lépéssel tovább rontják a nyugati országok körében eleve sereghajtó oktatás színvonalát.

A leépítést két év alatt fokozatosan hajtják végre az általános iskolák. 2007 óta egy törvény garantálta az alaptárgyak kiscsoportos tanítását, amely szerint nemhogy csökkenteni, hanem tovább növelni kellett volna a nebulók húsz főnél kisebb csoportokban történő tanítását – tudta meg a Háárec.

A program más tantárgyakra történő kiterjesztését azóta is halasztgatták, tíz helyett azóta is csak heti öt órában tanultak emberséges körülmények között a picik, de hamarosan ennek is véget vet a Naftali Bennet vezette minisztérium.

Naftali Bennett
Naftali Bennett fotó: Moti Milrod, Háárec

A szülők fóruma már eddig sem volt elégedett az osztályok magas létszámával, tavaly „szardíniatüntetéseket” is szerveztek a főként nagyobb városokban jellemző áldatlan állapotok ellen, de hiába. A Háárecnek elmondták képviselők, hogy ez újabb jelentős csapást jelent az oktatás minőségére, a tanulókkal kialakítható személyes kapcsolatra, a kicsik eredményeire. Nem világos számukra, hogy miközben elvileg növelték az oktatási minisztérium költségvetését, hogyan hajthatnak végre lefaragásokat egy ennyire alapvető kérdésben.

A minisztérium pénzügyi megfontolásokon túl arra is hivatkozik, hogy éppen a szardíniatüntetések nyomán 34-ről 32-re csökkentette a maximális osztálylétszámot, de ez a szülők képviselői szerint édeskevés, hiszen „a gyerekeknek szinte mindegy, hogy 34-en vagy 32-en lesznek húsz alatti létszám helyett a csoportokban”.

Első osztályosok
Zsúfoltak az osztályok fotó: youtube video, Orli Carmi

Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.