Izrael közel ötszáz telepeslakás építését hagyta jóvá

Egy építmény Bét Arijében, 2011 - fotó: Moti Milrod / GPO

Az izraeli hatóságok jóváhagyták 463 lakás felépítését az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában – tájékoztatott szerdán a Háárec honlapja.

Az izraelieknek szánt új otthonok közül 234 az Elkana nevű telepen egy idősotthonban épül fel, 31 a Bét Arije nevű telepen, 20 pedig a Givát Zeév nevű telepes városban. Emellett utólag hagytak jóvá 178, még a nyolcvanas években törvénytelenül felhúzott lakást Ofarimban, Rámalláhtól északra.

Augusztus elején a Háárec arról számolt be, hogy Hebron belsejében terveznek újabb otthonokat telepesek számára. Ezekről a tervekről az amerikai külügyminisztérium kijelentette, hogy “összeegyeztethetetlenek Izrael kétállami megoldásra törekvésével” a palesztin-izraeli viszály ügyében.

Egy héttel a hebroni bejelentés előtt Kelet-Jeruzsálem Ramot nevű lakónegyedében is jóváhagytak 56 újabb lakóegységet, de ezek nem terjednek túl a negyed eddigi határain, hanem annak belsejében használnak ki eddig beépítetlen területeket.

Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja ezen a héten elítélte Izraelt, mert nem vette figyelembe a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – két hónappal ezelőtti felszólítását a ciszjordániai építkezések felfüggesztésére. Mladenov szavait az izraeli kormány szóvivője elutasította.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.