Tamír Pardo: Izraelt a belső polgárháború és nem külső veszély fenyegeti

Tamir Pardo

Izrael létét nem fenyegeti külső veszély, de a belső megosztottság polgárháborúhoz vezethet – vélekedett Tamír Pardo, a Moszad izraeli titkosszolgálat januárban leköszönt előző főnöke az izraeli tízes tévécsatornának adott interjújában.

“Izrael fennmaradását belső, és nem külső veszély fenyegeti” – mondta kedd este Pardo, aki visszavonulása óta először fejtette ki véleményét a nyilvánosság előtt. “Szerintem ha egy társadalom megosztottá válik, és ez a hasadás túljut egy bizonyos fokon, akkor szélsőséges esetben el lehet jutni olyan jelenségekhez, mint a polgárháború. Folyamatosan csökken a távolság jelenlegi helyzetünk és ezen végletes állapot között” – hangsúlyozta.

“Attól tartok, hogy sajnos ebbe az irányba haladunk” – tette hozzá Pardo. A volt Moszad-főnök újságíróknak elmondta, hogy szerinte “több dolog egyesít, mint ami megoszt, de Izraelben többeknek kényelmesebb a megosztó, és nem az egyesítő dolgokat kiemelni. Nem tudok rámutatni egy csoportra vagy egyénre, mert ez minden csoportban jelen van” – vélekedett a biztonsági szakember.

Pardo a palesztin békefolyamat ügyében is elmondta véleményét. “Úgy vélem, nem fogunk semmiféle egyezményt kötni egyetlen országgal sem, ha nem oldjuk meg előbb a palesztin ügyet” – jelentette ki, elutasítva ezzel a jelenlegi kormány erőfeszítéseit, ugyanis a Benjámin Netanjahu miniszterelnök által képviselt külpolitikai irányvonal megpróbálja a palesztinoktól független kérdésként kezelni a kapcsolatok rendezését az arab világgal.

Pardo szerint a palesztin–izraeli viszály megoldható, s ehhez Benjámin Netanjahunak a Bar Ilan Egyetemen (BIU) 2009-ben elhangzott véleményét idézte: “A megoldás, hogy a Földközi-tenger és a Jordán folyó között két állam alakuljon.”

Pardo kritikus álláspontja nem érte váratlanul az izraeli közvéleményt, hiszen a Moszadot vezető elődje, a márciusban elhunyt Meir Dagan is számos alkalommal nyíltan szembeszállt a Netanjahu-kormányok politikájával.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.