Itzhak Perlman, Yehudi Menuhin örököse

Itzhak Perlman Caracasban, Venezuela, 2009

A nagy zsidó hegedűművészek népes táborába tartozik ő is, a ma élők között bizonyosan egyike a legnagyobbaknak.

Még a brit mandátumterületen születik 1945-ben Tel-Avivban, szinte még csecsemő, amikor megszületik a nyomában szülőhazája, Izrael is. Szülei lengyel bevándorlók, akik már kint ismerkednek meg egymással, emigrációjuk után.

Hároméves korában csak azért nem veszik fel a konzervatóriumba, mert még túl kicsi ahhoz, hogy a hegedűt kézben tartsa. Egy játékhegedűn kezdi el az önképzést, amit jelentősen megnehezít a 4 éves korában jelentkező gyermekbénulás: mankóval, aztán elektromos kerekes székkel közlekedik, ülve hegedül koncertjein.

Még gyerekként az Egyesült Államokba kerül tanulni, és már fiatalemberként megismerni a világ, nemcsak a koncertermek közönsége, de a tévénézők is. Még a Szezám utcában is fellépett, itt lehet megtekinteni.

Megérdemelt népszerűségére jellemző, hogy még Barack Obama beiktatásán is zenélt, a klasszikus zenén kívül kedvvel játszik jazzt és természetesen klezmert is. Tessék, itt például a Klezmatics-szel:

Perlmant épp eléggé elfoglalja a zene, kerüli a politikát, de mostanában tett két kivételt: lemondta – akárcsak Bruce Springsteen és Ringo Starr – dél-karolinai koncertjét egy olyan állami törvény miatt, amely megítélése szerint sértette a transzneműek jogait, és felszólalt a republikánus elnökjelölt, Donald Trump ellen is, amikor Trump kigúnyolt egy fizikai fogyatékkal élő riportert. Azért szólalt meg, mert, mint mondta, ez a választás más, mint a többi.

Perlman játszik jelenleg azon a Stradivari-hegedűn, amely annak idején Yehudi Menuhiné volt, Isaac Stern, egy másik nagy zsidó hegedűs indította el őt a pályáján. Ma lett 71 éves.

Amikor Helen Mirren Itzhak Perlmannal találkozott

Mazsihisz.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.