A káosz tetőzik: vasárnap reggel vonatok nélkül

Nem mozdulnak

Vasárnap estig áll a vasúti közlekedés. Netanjahu az ultravallásos pártok fogójában. Konfliktus a Likudban. A katonákat különbuszok szállítják a laktanyákba.

Az Izraeli Vasutak vezetése közölte: a legtöbb szakaszon szombat este helyett csak vasárnap este 19 órakor indul újra a vasúti közlekedés, miután Netanjahu miniszterelnök elrendelte a szombati munkák felfüggesztését.

Addig csak az ország északi részén, Naharia és a Binjámina közötti vonalakon járnak majd a vonatok, illetve a délről induló járatok csak Tel-Avivig közlekednek a Tel-Aviv  és Haifa közötti szakasz lezárása miatt.

A munkálatokra egyrészt a vasúti közlekedés biztonsága, másrészt időszerű karbantartásimmunkálatok miatt lett volna sürgős szükség az egyetlen napon, amikor Izraelben nincs tömegközlekedés, vagyis szombaton.

Netanjahu az ultravallásos pártok fogójában

A múlt héten az ultraortodox Jáhádut háTorá és a szefárd SASZ pártok képviselői kilátásba helyezték, hogy amennyiben a szombati munkák folytatódnak, kilépnek a kormánykoalícióból, amelyet a 120-ból 67 képviselő támogat. Amennyiben a két ultraortodox párt 13 képviselője valóban elhagyná a koalíciót, az kisebbségi kormányzáshoz, vagy a kormány bukásához vezetne.

A katonákat különbuszok szállítják a bázisokra

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Avigdor Lieberman honvédelmi miniszter intézkedésére a katonákat, akik általában a vasutat veszik igénybe, különautóbuszok szállítják a vasútállomások melletti parkolókból a laktanyákra.

Nagy a torlódás
Nagy a torlódás

Konfliktus a Likudban

Közben komoly nézeteltérés bontakozott ki az ügyben Netanjahu miniszterelnök és Jiszráél Katz közlekedésügyi miniszter között is. A miniszterelnöki hivatalból származó értesülések szerint Netanjahu azzal gyanúsítja Katzot, hogy ő kezdeményezte a konfliktust az ultravallásosokkal és rendelte el a szombati munkálatokat, csak azért, hogy a miniszterelnöknek a Likud párton belüli pozícióját gyengítse.

Az ellenzéki pártok képviselői tiltakozó nyilatkozatokat tettek közzé, amelyekben hangsúlyozzák:  a kényszerintézkedés katonák és polgárok tömegeinek okozott kényelmetlenséget, forgalmi fennakadások és rendkívüli kiadások várhatóak.

A Merec frakció 25 aláírást gyűjtött össze a baloldali képviselők körében, ami a Kneszetet rendkívüli ülésre kötelezi. Ilan Gilon, a frakció vezetője szerint a törvényhozásnak meg kell vitatnia, hogy vajon miért emelte fel Netanjahu miniszterelnök a megadás fehér zászlaját, úgymond, “a vallásos pártok zsarolása előtt”.

Izraeli Hírlevél

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.