32. Haifai Filmfesztivál – előzetes

"Áttörni a falon" – Rama Burshtein filmje a Velencei Filmfesztiválra is hivatalos

A filmfesztivál történetében először a női és férfi filmrendezők egyenlő arányban képviseltelik magukat. A fesztivált október 15-én nyitják meg Rama Burshtein “Áttörni a falon” és Maha Hadzs “Személyes ügyek” című játékfilmjével. A fesztivál díszvendége Michal Bat Adam rendezőnő lesz.

A napokban közzétett filmlista szerint a 32. Haifai Filmfesztiválon bemutatott filmek rendezőinek többsége nő lesz. A fesztivál történetében első alkalommal vesz részt egyenlő számú női és férfi rendező a játékfilmek kategóriájában, a dokumentumfilm-szekcióban pedig nagyobb a női rendezők száma.

A Haifai Nemzetközi Filmfesztivált október 15-én nyitják meg. A fesztivál tíz napja alatt 85 új izraeli filmet mutatnak be.

A játékfilm kategóriában tíz versenyfilm vesz majd részt, ennek felét filmrendezőnők készítették.

Rama Burshtein filmje, az “Áttörni a falon”, amelyet a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra is beválogattak, egy házasságkötés előtt álló vallásos fiatal nőről szól, akit az esküvő előtt otthagy vőlegénye, de ő ennek ellenére nem mondja le a meghívókat, hanem a kitűzött napra vőlegényt keres magának.

Egy másik filmrendezőnő alkotása, a “A betörőcsaj”, egy 17 éves lányról szól, akit elhagyott az édesanyja, és csak adósságok, szomorúság és magány maradt utána. Amikor betörnek a lány lakásába, ő maga is úgy dönt, betörőnek áll.

A “Személyes ügyek” című film, melyet Maha Hadzs rendezett és amelyet a Cannes-i Filmfesztvál elsőfilmes kategóriájában is bemutattak, egy názáreti idős házaspár mindennapjait mutatja be, miközben gyerekeik – fiuk, várandós lányuk – és a lassan leépülő nagymama a határ másik oldalán, Ramallában élnek. Egy másik film, Maysaloun Hamoud alkotása “Se itt, se ott” címmel három fiatal izraeli palesztin lány mindennapjairól szól, akik Tel-Avivban a konzervatív társadalmi normák és a hagyományok alól felszabadult városi élet kettősségében vergődnek. Maya Hatab filmje pedig két, gyökeresen különböző világból jött nőről szól, akik egy kórházban találkoznak össze egy jeruzsálemi terrortámadás után.

"Se itt, se ott" – Hagyomány és városi  liberalizmus között
“Se itt, se ott” – Hagyomány és városi liberalizmus között

A dokumentumfilmes kategóriában is a női rendezők “vezetnek”: 12 filmből hatot nők rendeztek, egyet pedig közösen jegyzett férfi és női rendező. Lina Chaplin filmje az öregedést vizsgálja egy olyan társadalomban, ahol egyre nagyobb a nyolcvanasok száma, egy másik alkotás a “család szentsége” kétes ürügyén meggyilkolt nők, illetve ilyen gyilkosság elől elmenekült vagy annak fenyegetésében élő nők történeteit dolgozza fel. Anat Mendelovitz filmje azoknak a fiatal palesztin nőknek a legújabb generációját követi, akik aktívan használják az internetes közösségi médiát, Anat Vovnoboy filmje, a “Csábítás kft.” pedig arról a virágzó üzletágról mesél, amelyben tankönyvek, filmek és tanfolyamok “tanítják” a férfiaknak a nők elcsábításának trükkjeit.

Annak ellenére, hogy a közelgő filmfesztiválon szereplő női rendezők száma ilyen magas, a fesztivál főszervezője, Pnina Bayer szerint nem volt elsődleges cél a női rendezők beválogatása a fesztiválra. “A válogatás során minket elsősorban a filmek minősége érdekelt, de természetesen mindig örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a fesztivál komoly teret adhat a női filmrendezők alkotásainak.”

Izrael első nemzetközi filmfesztiválját, a Haifai Nemzetközi Filmfesztivált 1983-ban rendezték meg először. A nívós fesztivál során izraeli és külföldi fimek versenyeznek dokumentumfilm, kis- és nagyjátékfilm kategóriában. Az izraeli filmipar képviselőin kívül az eddigi fesztiválok neves vendégei voltak többek között Willem Dafoe, Harvey Keitel, Brenda Blethyn, Klaus Maria Brandauer és Sophie Marceau.

"A betörőcsaj" – egy fiatal lány a tolvajlást választja
“A betörőcsaj” – egy fiatal lány a tolvajlást választja

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.