Amerikai elnökválasztás: az izraeliek többsége Clintont támogatja

Hillary Clinton és Benjámin Netanjahu Egyiptomban, 2010. - fotó: Alex Brandon / AP Photo

Izraelben jóval többen, 43 százaléknyian szeretnék Hillary Clintont látni amerikai elnökként, mint Donald Trumpot (34 százalék) – derült ki egy szerdán közreadott helyi közvélemény-kutatásból.

Az Izraeli Demokrácia Intézet (The Israel Democracy Institute) ötszáz fős telefonos közvélemény-kutatásából az is kiviláglott, hogy az Izraelben élő zsidók és arabok döntő többsége, hatvankét százaléka a demokrata párti Clintont várja győztesnek a novemberi amerikai elnökválasztáson, s csak kevesebb mint negyedük jósolja a republikánus Trump diadalát.

Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy szerintük melyik jelölt győzelme lenne kedvezőbb az izraeli kormány politikája számára, a zsidó megkérdezettek csekély többséggel (38,5 százalékkal) Trumpot nevezték meg, míg 33 százalékuk Clintont ítélte megfelelőbbnek.

A felmérésbe bevont zsidók politikai álláspontja meghatározó volt a válaszadásban, ugyanis a baloldaliak 86 százaléka Clintont részesítette előnyben, miközben csak 9 százalékuk kedveli jobban Trumpot. A politikai centrumhoz húzók szintén Clinton mellé álltak 56-23 százalékos arányban, míg a jobboldali pártok szavazótáborának 49 százaléka Trumpot támogatta Clinton ellenében, aki tőlük csak 23 százalékot kapott. Ugyanakkor igen sokan, a megkérdezettek több mint egynegyede nem tudott dönteni a jelöltek között.

Az arab megkérdezettek többsége, 40 százaléka szerint – nem úgy, mint a zsidóknál – Clinton megválasztása lenne a kedvezőbb az izraeli kormány politikája szempontjából, 31 százalék szerint mindketten jók lennének Izraelnek, és csak 14 százalék véli úgy, hogy Trump lenne a megfelelőbb.

Az izraeli arabok szerint egyértelműen Clinton költözik majd a Fehér Házba: 58 százalékuk szerint női elnöke lesz az Egyesült Államoknak, míg 11 százalékuk Trump győzelmét jövendölte meg. Igen sok viszont a bizonytalan várakozás: az arabok 31 százaléka nem tudta megmondani, hogy ki győzhet az elnökválasztáson.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.