Csirkemáj mousse zsályás tisztított vajjal

Csirkemáj mousse zsályás tisztított vajjal

Régi bevált receptem Jamie Olivertől. Istenien krémes, könnyű, szinte habos csirkemájkrém, tökéletes reggeli, előétel, és isteni bor mellé kínálva falatkákon. Most egy szuper szülinapi bulira vittem, és mivel sokan kérték a receptet, meg is osztom. Igazából rengeteg májkrémreceptem van, egyszerűen imádom a májat minden formájában, és olyan jól lehet a fűszerekkel, alkoholos italokkal mindig más, izgalmas újdonságokat tenni az asztalra. Ebben a receptben most whisky van, de a konyak is szuper ízt ad neki, bár ha semmi sincs, el is hagyható. Az alkohol a megfelelő helyen alkalmazva a luxus érzetét kelti, olyan elegáns ízek jönnek ki vele.
És ami a legjobb: ha egy szép, csatos kis befőttes üvegbe tesszük, akár ajándéknak is szuper. A közelgő ünnepekre kedves kis ajándék lehet.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemáj
  • 1/2 kg vaj
  • 2 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 db zsályalevél
  • 1 kisebb csokor kakukkfű
  • tengeri só
  • frissen tört fekete bors
  • olívaolaj
  • 1 korty whisky (elhagyható)

Elkészítés

  1. Elkészítjük a tisztított vajat: 25 dkg-ot beleteszünk egy lábasba, és a legalacsonyabb hőmérsékleten melegítjük kb. fél órán át. Leszedjük a tetején lévő habot. Tudom, ez nagyon pepecs, idegesítő, és felesleges sznobizmusnak tűnik, de igazából semmiség, és ez a réteg fogja sokáig védeni a krémet a romlástól.
  2. A tisztított vajat leöntjük egy másik lábasba, felhevítjük és megsütjük benne a zsályaleveleket. (A zsálya mennyei ízt kölcsönöz a vajnak.) A zsályaleveleket papírtörlőre vagy szalvétára szedjük.
  3. Serpenyőben olajon lassan puhára pároljuk a finomra vágott hagymákat, hozzáadjuk a kakukkfűleveleket, majd egy jó nagy korty whiskyt öntünk hozzá és addig pároljuk, míg az alkohol elillan.
  4. Nagy lángon elkezdjük sütni a májat. Mehet bele még egy kis olaj, majd a megtisztított csirkemáj; szigorúan 3 és fél percig sütjük a májakat, közben forgatjuk. Akkor jó, ha rosé a belseje, tehát nem folyik belőle a vér, de még lágy.
  5. A keveréket turmixgépbe öntjük, kisebb darabonként hozzádolgozzuk a vaj másik felét (25 dkg), sózzuk, borsozzuk.
  6. A keveréket a tálalóedénybe töltjük, lehűtjük.
  7. Amikor megkeményedett a csirkemájparfénk, ráöntjük a zsályás tisztított vajat és elrendezgetjük rajta a zsályachipseket.
  8. Visszatesszük a hűtőbe, fogyasztásig dermesztjük.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.