Tel-Avivban is lehet szavazni október 2-án a bevándorlási kvótáról

Az izraeli magyarok sem maradnak ki?

Számos olvasónk jelezte, hogy levelet kapott Magyarországról, amelynek feladója Orbán Viktor miniszterelnök, s amely az október 2-i magyar népszavazáson történő részvételre buzdítja.

A tel-avivi magyar nagykövetségtől megtudtuk, hogy az Izraelben élő magyar állampolgárok két módon személyesen vagy levélben szavazhatnak, attól függően, hogy rendelkeznek-e állandó lakcímmel Magyarországon.

A szavazás előfeltétele a regisztráció. A regisztrációs kérelem benyújtható levélben, vagy az interneten történhet. Ezt a regisztrációs kérelmet levélben 2016. szeptember 17-ig el kell juttatni a Nemzeti Választási Iroda címére (Nemzeti Választási Iroda, 1397 Budapest, Pf.: 547, Magyarország). Ha valaki gyorspostával vagy DHL-lel küldi, akkor biztosan odaér.

Interneten regisztrálni egyszerűbb, gyorsabb, szintén 2016. szeptember 17-ig ezen az oldalon lehet:

https://kerelem.valasztas.hu/vareg/KulfoldiCimKerelemInditasa.xhtml

Aki az előző országgyűlési választások előtt már regisztrált, annak nem kell újból megtennie ezt.

Akinek van Magyarországon állandó lakcíme, és amikor regisztrált ( 2014-ben, vagy most), akkor azt kérte, hogy Tel-Avivban a követségen szavazhasson, az október 2-án a követség épületében, Tel-Avivban voksolhat a Pinkász utca 18-ban. A követségen csakis olyanok szavazhatnak, akik szerepelnek a névjegyzékben. (Igen, ez ros hasana előestéje lesz…)

A magyarországi lakcímmel rendelkezőknek a szavazáskor szükséges igazolniuk a személyazonosságukat:

  • magyar személyazonosító igazolvánnyal (régi típusú, vagy ideiglenes személyi igazolvány is jó) vagy
  • magyar útlevéllel (ideiglenes útlevél is jó) vagy
  • magyar vezetői engedéllyel – jogsi

Akinek nincs állandó lakcíme Magyarországon, de regisztrált (még 2014-ben vagy most), az levélben szavazhat, amit vagy postán feladhat, vagy személyesen is leadhat a követségen október 2-án. Lehet kérni, hogy a szavazási levélcsomagot a Nemzeti Választási Iroda a Tel-Avivi Nagykövetségre küldje, és akkor az illető 2016. október 2-án a nagykövetség épületében tudja a levélszavazatát leadni. Amennyiben valaki postán adja fel a levélszavazatát, akkor annak legkésőbb 2016. október 1-ig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához (1397 Budapest, Pf.:547, Magyarország)

A követség 2016. október 2-án már reggel hattól este 7-ig várja a szavazókat.

És némi háttér, melyik magyar párt mire buzdítja híveit:

  • A FIDESZ azt kéri, hogy nemmel szavazzunk, vagyis utasítsuk el az Európai Unió menekült-befogadási kvótáját Magyarország számára.
  • A Jobbik is a nemet szeretné, mert ők is szembehelyezkednek a “kényszer-betelepítéssel”.
  • A Magyar Szocialista Párt szerint az ország EU-ból való kilépését készíti elő a voksolás, és a szavazás bojkottját szeretné, mert szerintük az EU nem is akar menekülteket telepíteni az országba, vagyis szerintük maradjunk otthon.
  • A Párbeszéd Magyarországért, a DK és az Együtt nevű párt szintén bojkottot és otthonmaradást akar.
  • A Magyar Liberális Párt a részvételre és igen voksra szólít fel, vagyis a menekültek befogadására.
  • És végül a Kétfarkú Kutya Párt érvénytelen szavazatokra buzdít, hogy az igent is meg a nemet is jelöljük be, mert ők szemben állnak mind a menekültellenes kampánnyal, mind a népszavazással. Úgy vélik a távolmaradás nem jelzi egyértelműen a népszavazás és az egész kérdés elutasítását, szemben a leadott érvénytelen szavazatokkal.
A magyar kétfarkú kutya párt első kiképzett savat köpő menyétje, ők velük harcolnának Szíria ellen
Kétfarkú Kutya Párt első kiképzett savat köpő menyétje

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.